USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Залужний не дав підірвати мости Києва в лютому 2022 року, – BBC

26 лютого, на третій день повномасштабного вторгнення РФ, урядовці активно обговорювали ідею підірвати всі мости столиці
Залужний
Джерело: відкриті джерела

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну та спроби оточення Києва не дав згоди на підрив мостів у столиці. Про це йдеться у матеріалі BBC News Україна.

За даними ЗМІ, розмова про це виникла 26 лютого 2022 року.

"На третій день повномасштабного вторгнення Росії в Україну вже було очевидно, що план росіян "захопити Київ за три дні" провалився, проте вони підійшли дуже близько до столиці. Росіяни не змогли висадити десант із військовою технікою в Гостомелі, проте взяли в оперативне оточення Чернігів, стрімко просувалися Сумщиною і з дня на день могли вийти на лівобережні передмістя Києва", – йдеться у повідомленні.

Тоді публічно влада закликала українців не панікувати, однак між собою члени уряду почали активно обговорювати ідею підірвати усі київські мости, аби затримати російську армію перед річкою Дніпро і не допустити ворога до урядового кварталу.

Потім один із високопоставлених урядовців набрав тодішнього голову СБУ Івана Баканова і вимагав, аби той наказав своїм спецпризначенцям підірвати мости і відрізати лівий берег Дніпра від правого.

"Ситуація була складною. Баканов подзвонив до головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного. Той його вислухав і без вагань відповів: "Підірвати мости? В жодному разі! Це буде зрада тих, хто залишився на лівому березі Дніпра – і військових, і цивільних", – пише медіа.

Новини за темою: Як війна вплинула на життя українців: Опитування

Що передувало?

У ніч на 24 лютого 2022 року російський диктатор Володимир Путін почав повномасштабне вторгнення в Україну, Росія атакувала з різних напрямків. Київ зазнав авіаударів, у Гостомелі росіяни з гелікоптерів обстрілювали летовище ДП "Антонов".

Передмістя Києва швидко опинилося під окупацією, однак у владі заспокоювали, що оточення столиці не станеться.

23 березня 2022 року українські війська посунули лінію фронту на схід від Києва на 25–35 км, а 29 березня РФ після переговорів з українською делегацією у Стамбулі (Туреччина) оголосила про рішення скоротити бойові дії на київському та чернігівському напрямках і почала відводити війська від української столиці.

Новини за темою: 10 Героїв України, яких забрала повномасштабна війна

До речі, головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний дав велике інтерв'ю українському журналісту Дмитру Комарову. У ньому генерал розповів про підготовку до війни та відповів на інші цікаві запитання. UWN зібрав головні тези з інтерв'ю воєначальника.

Відзначимо, з 24 лютого в Україні працює безліч колл-центрів, пунктів та установ, які надають психологічну та матеріальну допомогу постраждалим, займаються пошуком зниклих безвісти чи поверненням незаконно депортованих до країни-агресора. 

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму