USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Як Україна вистояла 24 лютого і яким буде шлях до перемоги: Головне з нового інтерв'ю Залужного

Головнокомандувач ЗСУ висловив подяку всім українцям і генералам, які зараз захищають Батьківщину на полі бою
Валерій Залужний

Головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний під час засідання Верховної Ради України

Джерело: Уніан

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний дав велике інтерв'ю українському журналісту Дмитру Комарову. У ньому генерал розповів про підготовку до війни та відповів на інші цікаві запитання.

UWN зібрав головні тези з інтерв'ю воєначальника.

Підготовка до війни та перші дні битви

Як розповів генерал, перед російським вторгненням українська армія провела великий комплекс навчань, які допомогли розробити єдиний варіант битви, у підсумку він спрацював.

"Весь комплекс навчань та задумів, які ми розглянули, наштовхнув нас на думку, що ми маємо єдиний варіант, який може спрацювати. Ми мали в найкоротший термін завдати противнику максимальних втрат, випустити з нього кров, аби він відмовився від подальших дій на більшій території України. І це спрацювало", – сказав він.

Також зазначив, що напередодні повномасштабного вторгнення Збройні сили України більшою частиною перебували в зоні проведення Операції Об’єднаних сил, а меншою – відновлювали боєздатність у пунктах постійної дислокації в основному. І доводилося цю конфігурацію по території України без ООС декілька разів змінити. 

Водночас, за словами Залужного, у перші тижні вторгнення йому було важко ухвалювати рішення. Військове командування готувалося до великої війни, але вже в перші дні довелося думати про певні зміни стратегії.

Джерело: скріншот

Підготовка Росії

РФ готувалася до повномасштабного вторгнення в Україну тривалий час. Ворог стягував війська і відпрацьовував різні варіанти дій. Іноді це заплутувало наше військове керівництво.

"Навіть угруповання військ, які готувалися до наступальних дій, кілька разів змінювалися. Вони ж теж проводили навчання, також проводили співвідношення, бачили, що такий варіант не підходить, потім проводили заміну і проводили наступні кроки з частинами, що прибували", – сказав Залужний.

Як Україна вистояла після 24 лютого

Це запитання дещо збентежило головнокомандувача. Він укотре наголосив, що війна почалася 2014 року. Саме події того періоду справили на нього найбільше враження за весь час протистояння з ворогом.

"Війна розпочалася у 2014 році. 24 лютого 2022 року змінилися її масштаби. Фактично саме ці вісім років загартували нас і навчили воювати, вбивати ворога, а не чекати, що він заспокоїться. І росіяни цього від нас не очікували", – зазначив генерал.

Джерело: скріншот

Шлях до перемоги

Залужний переконаний, що Україна переможе у війні, але до перемоги ще "дуже довгий шлях". Нині країна тримається завдяки людям, які утримують свої позиції і створюють цю перемогу.

Водночас, за словами генерала, Україна для перемоги в цій війні повинна не тільки деокупувати всі свої території. Необхідно також створити умови, за яких вторгнення РФ більше ніколи не повториться.

Про втрати армії

"Всі перемоги, які вже є, здобуті ціною життів українців. Ми обов’язково згадаємо усіх героїв, які визволяли Херсон, Харківщину, Чернігівщину, Сумщину, Київ і Київщину. І детально, погодинно, посекундно з’ясуємо, що і як відбувалося", - сказав військовоначальник.

Він зізнався, що від початку повномасштабного вторгнення РФ Україна втратила багато людей, які першими зустріли ворога і дали йому відсіч. Запеклі бої та підступні удари агресора забрали життя солдатів і кадрових командирів, які мали необхідні навички та досвід.

"Війну починають кадрові військові, а закінчують вчителі, бухгалтери, інженери... Що зараз, у принципі, і відбувається", - додав головнокомандувач ЗСУ.

Джерело: скріншот

Кого з російських генералів поважає Залужний

"У Росії є одна людина, один воєначальник, якого я постійно читаю, мені цікава його думка як військового", - заявив Залужний.

На запитання, хто це, він відповів: "Генерал Герасимов... Він сильний, він підступний, він непередбачуваний. Одним словом, це сильний ворог, якого потрібно поважати. Навіть поважати - заради перемоги".

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням