USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Заяви, що керівництво ЗСУ не має плану війни, некоректні, – НАТО

У Північноатлантичному альянсі вказують на важливість окремих успішних операцій ЗСУ
ЗСУ

ЗСУ в Брюсселі 

Джерело: Генштаб ЗСУ

Заяви та припущення, які лунають в Україні про те, що керівництво Збройних сил України не має плану досягнення воєнних цілей, некоректні, наполягають у НАТО. Про це заявив військовий високопосадовець блоку на брифінгу у Брюсселі.

Генерал альянсу, що спілкувався на умовах анонімності, сказав, що партнери України не нав’язують ЗСУ конкретного підходу у веденні війни. Оскільки вважають, що воїни ефективніше визначають планування самостійно, а задача союзників – підтримувати Україну, надаючи необхідне озброєння.

При цьому представник НАТО заперечив припущення, які лунають від окремих політиків в Україні, що "у Залужного нема плану".

"Те, як генерал Залужний описав ситуацію, – є точним. Але водночас, коли президент України Зеленський каже, що просування не є достатньо швидким, – це також правда. Але водночас Залужний не стверджував, що у нього нема плану. Бо у нього є план! Але втілення цього плану – надзвичайно складна задача, навіть з тією підтримкою, яку Захід надає Україні", – пояснив представник.

Новини за темою: Зеленський відреагував на статтю Залужного: Слід більше працювати з партнерами щодо ППО

Також у Північноатлантичному альянсі вказують на важливість окремих успішних операцій ЗСУ.

"Те, що їм вдалося досягти такого на Чорному морі, доводить, що Україна надзвичайно успішна і має план для досягнення успіху", – пояснив генерал НАТО.

Війна в Україні може тривати ще п'ять років

Західні чиновники все частіше висловлюють припущення, що війна Росії проти України може затягтися ще на п'ять років, враховуючи, що ні Росія, ні Україна не готові здатися, але й не здатні зробити прорив. Про це пише The Economist.

Видання зазначає, що війна в Україні є найбільшою в Європі з 1945 року. І стала нагадуванням не лише про те, як багато боєприпасів витрачається у великих війнах, а й про те, наскільки насправді бідні західні арсенали та можливості їхнього поповнення. США різко нарощують виробництво 155-мм артилерійських снарядів, але виробництво у 2025 році, ймовірно, все одно буде нижчим, ніж у Росії у 2024 році.

Як приклад напруженої ситуації зі зброєю, видання порівнює війну в Україні та війну Ізраїлю з ХАМАСом. Журналісти уточнюють, що загалом це два різні види війни й для ведення потрібна різна зброя.

Видання додає, що якщо війна в Україні залишиться відкритим болем в Європі, а Близький Схід палатиме, то у випадку виникнення нової серйозної кризи, Захід опиниться у важкому становищі.

Автори публікації пишуть, що серйозніша проблема полягає в тому, що в реальності Америка не може одночасно озброювати себе та своїх союзників.

Інші прогнози

Високопоставлений чиновник однієї з європейських країн "Великої сімки" сказав, що війна може тривати ще шість-сім років.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що війна може закінчитися дуже раптово.

Новини за темою: Ймовірність проведення переговорів із РФ та коли скінчиться війна: Основне з інтерв'ю Єрмака
Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні