USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Війна в Україні може тривати ще п'ять років, – The Economist

Війна в Україні є найбільшою в Європі з 1945 року
ЗСУ, війна
Джерело: Генштаб ЗСУ

Західні чиновники все частіше висловлюють припущення, що війна Росії проти України може затягтися ще на п'ять років, враховуючи, що ні Росія, ні Україна не готові здатися, але й не здатні зробити прорив. Про це пише The Economist.

Видання зазначає, що війна в Україні є найбільшою в Європі з 1945 року. Вона стала нагадуванням не лише про те, як багато боєприпасів витрачається у великих війнах, а й про те, наскільки насправді бідні західні арсенали та можливості їх поповнення. США різко нарощують виробництво 155-мм артилерійських снарядів, але їх виробництво у 2025 році, ймовірно, все одно буде нижчим, ніж у Росії у 2024 році.

Як приклад напруженої ситуації зі зброєю видання порівнює війну в Україні та війну Ізраїлю з ХАМАСом. Журналісти уточнюють, що загалом це два різні види війни і для їх ведення потрібна різна зброя.

Військова допомога Україні від партнерів

Україні потрібні ракети великої дальності для ударів по Криму, йдеться у статті, а також бронетехніка, щоб дозволити піхоті просуватися вперед, та засоби розмінування, щоб долати величезні мінні поля.

Використання Україною ракет-перехоплювачів, ймовірно, також різко зросте взимку, оскільки Росія, яка місяцями накопичувала запаси ракет, ймовірно, відновить удари по енергосистемі України.

Зазначається, що на цей час США, ймовірно, зможуть задовольнити запити і України, проте якщо одна (або обидві) війни затягнуться, можуть виникнути проблеми.

"Згодом доведеться йти на компроміси, оскільки деякі ключові системи будуть перенаправлені до Ізраїлю, – пише Марк Кансіан із Центру стратегічних та міжнародних досліджень, аналітичного центру у Вашингтоні. – Деякі системи, які потрібні Україні для контрнаступу, можуть бути недоступними у кількості, на яку розраховував Київ".

Загроза нової війни

Видання додає, що якщо війна в Україні залишиться відкритим болем в Європі, а Близький Схід палатиме, то у випадку виникнення нової серйозної кризи, Захід опиниться у важкому становищі.

Журналісти в публікації пишуть, що серйозніша проблема полягає в тому, що в реальності Америка не може одночасно озброювати себе та своїх союзників.

"Якщо наші виробничі лінії вже важко справляються з необхідністю озброювати Україну, то у разі реального затяжного конфлікту з таким противником, як Китай, вони будуть повністю перевантажені", – заявив Іскандер Рехман з Університету Джонса Хопкінса.

Один із ризиків полягає в тому, що супротивники можуть скористатися хаосом в інших країнах у своїх цілях. Наприклад, якщо Америка загрузне у війні на Тихому океані, то Іран буде почуватися більш впевненим у тому, що йому вдасться вирватися вперед у створенні ядерної зброї.

Також експерти не відкидають перспективу активної змови, і це ще більш тривожно. Європейські військові планувальники не виключають, що Росія може провести загрозливі маневри під час кризи навколо Тайваню, щоб відвернути увагу США та прив'язати до себе союзників, не дозволивши їм простягнути руку допомоги в Азії.

Інші прогнози

Високопоставлений чиновник однієї з європейських країн "Великої сімки" сказав, що війна може тривати ще шість-сім років.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що війна може закінчитися дуже раптово.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров