USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Викрадали персональні дані й гроші українців: Правоохоронці за добу ліквідували понад 100 шахрайських кол-центрів

Надалі ця інформація могла потрапляти до російських спецслужб, які використовують її для дистанційного вербування нових агентів
шахраї_6
Шахраї
Джерело: СБУ

За добу СБУ та Нацполіція ліквідували понад 100 шахрайських кол-центрів, які викрадали персональні дані та гроші українців. Зокрема, такі центри діяли на території Вінницької, Дніпропетровської та Черкаської областей, повідомили в пресслужбі СБУ.

За даними слідства, зловмисники пропонували своїм жертвам "заробити на біржі", "інвестувати" кошти у криптовалюту або отримати сумнівний "прибуток" від ставок у гральному бізнесі.

"Також фігуранти вигадували приводи, на кшталт: "ваш близький скоїв ДТП і потрібні гроші, щоб розрахуватися" або "допомагаємо переїхати з районів ведення бойових дій". Крім того, викриті кол-центри діяли як онлайн-казино відомих брокерських компаній та букмекерських контор. У процесі виманювання коштів зловмисники збирали особисті дані про своїх клієнтів, у тому числі паспортні відомості, номери телефонів тощо", – розповіли у спецслужбі.

Надалі ця інформація могла потрапляти до російських спецслужб, які використовують її для дистанційного вербування нових агентів.

Під час обшуків у кол-центрах та за місцями проживання їхніх організаторів виявили понад 4 тис. одиниць комп’ютерної техніки, мобільних телефонів і стартових пакетів, а також інші докази злочинних дій.

Новини за темою: Кібератаки на Україну: Торік кількість атак зросла майже втричі, а 90% російських хакерських груп контролюють силовики

У межах кримінального провадження, розпочатого за ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство), вирішується питання щодо повідомлення фігурантам про підозру та обрання запобіжного заходу. Триває розслідування. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Раніше

Протягом останніх місяців СБУ ліквідувала у різних регіонах України ще майже 30 кол-центрів, частина з яких координувалася російськими спецслужбами.

Так, на Вінниччині кіберфахівці СБУ ліквідували масштабний кол-центр, який діяв в одній із виправних установ області. Незаконну діяльність організував так званий "смотрящий" за колонією, причетний до російського криміналітету.

"На рахунку" зловмисників майже 70% усіх шахрайських схем, які коли-небудь застосувались до одного із провідних держбанків України. Майже 30 в’язнів тюрми телефонували вкладникам фінустанов і під виглядом надання онлайн послуг викрадали у них кошти. Наразі 10 із фігурантів повідомлено про підозру за декількома статтями Кримінального кодексу України",- йдеться в повідомленні.

На Дніпропетровщині знешкодили злочинну організацію, учасники якої збирали відомості про полонених воїнів ЗСУ, а потім виманювали гроші у їхніх родичів.

За різні "суми" фігуранти обіцяли допомогти з поверненням додому українських захисників. У результаті комплексних заходів затримано сімох учасників угруповання. Їм повідомлено про підозру і взято під варту.

У Черкаській області викрили організатора місцевого кол-центру, який працював на підсанкційну компанію "Яндекс", а до підпільної діяльності залучив до 30 місцевих.

"Фігуранти віддалено надавали диспетчерські послуги таксопаркам "Яндекс-таксі" в одній із країн Центральної Азії. Протягом 2023 року нелегальний бізнес дозволив перерахувати до бюджету РФ понад 1 млн у доларовому еквіваленті", – додали силовики.

За всіма викритими фактами тривають розслідування, щоб встановити всі обставини злочинів та притягнути винних до відповідальності.

Як пересічному громадянину не потрапити на гачок спам-розсилки?

Спам-розсилка стала звичним явищем у житті українців. Деколи таких "листів щастя" більше, деколи менше, іноді повідомлення націлені на якусь верству населення чи на співробітників якоїсь компанії (до прикладу, недавня атака на "Київстар", – ред.). А спаму в повсякденні громадян стало більше з початком великої війни. 

UWN звернувся у відділ протидії кіберзлочинам в Полтавській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України, щоб фахівці пояснили та дали алгоритм, як відрізнити спам і не потрапити на гачок інтернет-шахраїв.

Про це детально читайте тут.

Новини за темою: "Телефонний дзвінок з банку" чи "Гроші за лайки": Кіберполіцейські розповіли про поширені схеми шахрайств
Читайте також:
У 2024 році 59% нових ФОПів в Україні відкрили жінки У 2024 році 59% нових ФОПів в Україні відкрили жінки
ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів
Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам