USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Повістки із середини липня надсилатимуть поштою

Просто відмовитись від листа не можна буде, пошта в будь-якому разі має повідомити ТЦК про явку або неявку отримувача
повістка
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

З 18 липня Територіальні центри комплектування (ТЦК) розсилатимуть військовозобов’язаним українцям повістки поштою. Саме до цієї дати мине 60 днів, які дала влада на оновлення військово-облікових даних. Про це йдеться в постанові Кабміну №560.

Якщо військовозобов’язаний протягом цих 60 днів не оновить свої дані в ТЦК, то повістку буде надіслано на адресу зареєстрованого місця проживання.

Постанова зобов’язує ТЦК надсилати повістку не пізніше ніж протягом наступного дня після дати видачі. Далі день явки військовозобов’язаного до ТЦК рахуватимуть від 14-го дня після видачі повістки.

Що буде, якщо не забрати повістку з пошти?

Особливо це нічого не змінить. Поштовий оператор надсилатиме дані до ТЦК і у разі отримання повістки, і у разі відмови отримувати лист або ж, якщо виясниться, що громадянин не проживає за зазначеною адресою.

Що буде далі?

Закон про мобілізацію, який набув чинності з 18 травня, передбачає, що якщо людина не отримає повістку, то вона повертається до ТЦК. (Або якщо людина протягом 15 днів не з’явиться до Терцентру комплектування.)

Після цього ТЦК направляє запит до відділу поліції з проханням здійснити адміністративне затримання правопорушника. Для виконання відводиться п'ять днів. Поліція, наприклад, дає інформацію, що не може знайти цю особу за місцем реєстрації. Після відписки поліції про неможливість доставлення порушника Територіальний центр комплектування направляє спеціальний документ – вимогу.

Далі ТЦК та СП видає документ про виконання вимоги або надсилає повідомлення про виконання вимоги до відповідних органів.

Вимога вважатиметься виконаною після виконання громадянином обов’язків, а відкликаною – після завершення мобілізації.

Якщо ж обов’язки не виконані протягом 10 днів, Територіальний центр комплектування та соцпідтримки звертається до суду щодо тимчасового обмеження права керування транспортними засобами до виконання або відкликання вимоги.

Хто ще може вручати повістки?

Цією ж постановою Кабмін передбачив, що повістки можуть вручати і голови ОСББ. А також представники місцевої влади, підприємств та організацій, а також закладів освіти.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом