USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Кібератака на "Київстар" могла бути наймасштабнішою проти України з початку війни, – британська розвідка

Ефект від хакерського втручання тривав щонайменше дві доби
київстар
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Кібератака на "Київстар" 12 грудня, ймовірно, була однією з найбільших підривних кібератак на українські мережі від початку повномасштабної війни, повідомляє британська розвідка в соцмережі X.

Зазначається, що ефект від витівки хакерів тривав щонайменше дві доби, вплинувши на мобільні послуги та послуги передачі даних компанії. Зокрема, кібератака залишила користувачів мобільного оператора без сигналу та можливості користуватися інтернетом. Водночас компанія запевняє в тому, що жодних особистих даних під час атаки не було зламано.

Також кібератака порушила роботу сирен повітряної тривоги і деяких банків, банкоматів, а також терміналів торгових точок. Тим часом Monobank зазнав DDoS-атаки, яка призвела до порушення доступу до вебсайту банку.

"Оскільки державні ресурси та екстрені служби України постраждали, цей інцидент, імовірно, є однією з наймасштабніших підривних кібератак на українські мережі від початку повномасштабної", – підсумовує розвідка.

Що відомо про атаку?

12 грудня компанія "Київстар" зазнала хакерської атаки. Відновлення зв'язку та інтернету зайняло декілька днів.

Збій у мережі "Київстар" частково вплинув на роботу деяких терміналів та банкоматів ПриватБанку, але не на всю мережу. 

Разом з тим у "Київстарі" обіцяють надати компенсацію абонентам, які не мали зв'язку або не могли скористатися сервісами оператора.

За словами директорки з корпоративних комунікацій у "Київстар" Анни Захараш, хакерська атака на оператора планувалася досить довго.

Читайте також:
РФ під керівництвом Путіна готує РФ під керівництвом Путіна готує "фізичні атаки" на Захід, – глава британської спецслужби
Задонать свій час: В Україні діє проєкт BRAMA, який протидіє фейкам та пропаганді. Долучитися пропонують громадськості Задонать свій час: В Україні діє проєкт BRAMA, який протидіє фейкам та пропаганді. Долучитися пропонують громадськості
"Надзвичайно небезпечний момент", – Кемерон про загострення ситуації на Харківщині
Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги