USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, – ISW

Водночас за останні дні активність ворога на цьому напрямку знизилася майже до нуля
Окупанти, війська РФ

Російські військові 

Джерело: відкриті джерела

Російські війська, ймовірно, готуються до другого етапу своєї наступальної операції на півночі Харківської області. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

"Друга хвиля тактичних атак – це не те саме, що друга фаза операції, і російським силам, можливо, доведеться провести кілька "хвиль" тактичних атак для досягнення мети будь-якого конкретного етапу наступальної операції на півночі Харківської області", – заявили аналітики.

В ISW вважають, що російські війська досі задіяли лише обмежену кількість підготовлених сил, які Росія тримає в Бєлгородській, Курській і Брянській областях, для наступальних операцій у цьому районі.

"Станом на 11 травня російські сили направили на лінію фронту вздовж кордону 2000 осіб особового складу і мають від 1500 до 2000 осіб у безпосередньому резерві", – йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

Водночас ISW допускає, що росіяни вже могли зазнати провалу на цьому напрямку після важких втрат. І окупанти, найімовірніше, не задіють наявні резерви Північного угруповання військ для поточних наступальних операцій і готуватимуть його для підтримки майбутніх етапів наступальних операцій.

Новини за темою: "Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський

Наразі активних дій немає

Як повідомляють у Генштабі ЗСУ, на Харківському напрямку РФ активних дій не проводить.

"Сили оборони докладають максимум зусиль щодо посилення позицій, поповнення резервів, ведення розвідки та тримають дії ворога під вогневим контролем", – зазначається в повідомленні.

За уточненими даними, за минулу добу загальні втрати агресора в Харківській області склали 209 окупантів, 43 одиниці техніки. Українські захисники знищили бойову броньовану машину, чотири артсистеми, 11 автомобілів та 11 БпЛА.

Крім того, пошкоджено три танки, одну бойову броньовану машину, три артсистеми, чотири автомобілі.

Наступ РФ на Харківщині

Як відомо, наступ росіян на Харківському напрямку триває вже більше як тиждень. За цей час окупантам вдалося захопити кілька прикордонних сіл, які з початку війни перебувають у сірій зоні.

Проте, за словами президента України Володимира Зеленського, російські війська в рамках наступу на Харківську область не дійшли до основних ліній оборони.

В ISW зазначали, що окупаційна армія просунулася в Харківській області не більше ніж на вісім кілометрів від кордону. Тепер ворог має намір створити "буферну зону", а не просуватися вглиб.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону