USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Президент Ірану Раїсі загинув внаслідок авіакатастрофи

Гелікоптер розбився у лісі на сході Азербайджану
Ібрагім Раїсі

Ібрагім Раїсі

Джерело: Reuters

Президент Ірану Ібрагім Раїсі загинув внаслідок авіакатастрофи, яка сталась 19 травня. Про це повідомляє напівофіційне іранське інформагентство Mehr news agency.

Також в авіакатастрофі загинув і міністр закордонних справ країни Хосейн Амір Абдоллахіян.

Крім того, у вертольоті були губернатор провінції Східний Азербайджан Ірану Малек Рахматі, представник лідера Ісламської революції в провінції Східний Азербайджан аятола Мохаммад Алі Але-Хашем та кілька інших осіб. Всі вони також загинули.

Згодом віцепрезидент Ірану Мохсен Мансурі у соцмережі X підтвердив повідомлення про загибель президента Раїсі та його делегації під час аварії вертольота.

"Аллаху ми належимо і до Нього ми повернемося...", – написав він.   

Що відомо про аварію?

Напередодні, 19 травня, ЗМІ почали писати, що гелікоптер, який перевозив іранського президента, потрапив в аварію.

Зазначалося, що Ібрагім Раїсі саме повертався з Азербайджану, де мав зустріч із президентом Ільхамом Алієвим.

Згодом з’явилася інформація, що дехто із супутників президента Ірану на гелікоптері зв’язався з центром.

У колоні були три гелікоптери, два з яких – з міністрами та чиновниками – прибули до місця призначення.

Рятувальні сили розпочали масштабну операцію з пошуку третього вертольота, у якому летіли президент та глава МЗС.

Більше про Раїсі

Ібрагім Раїсі був президентом Ірану із серпня 2021 року.

Адміністрацію президента Ірану звинувачують у постачанні безпілотників до Росії під час її вторгнення в Україну, а також у жорсткому придушенні повстань в країні.

Так, ще минулого року Раїсі визнав, що ірансько-російські відносини "охоплюють безліч аспектів – від економічної співпраці до культурних обмінів і досліджень", але він зауважив, що кожна з цих динамік "передує війні в Україні". Також політик стверджував, що жодних документів, які б підтверджували звинувачення в тому, що Іран надав РФ таку зброю, ніколи не було представлено з початку повномасштабної війни.

Раїсі продовжував заявляти, що "ми проти війни в Україні, і крапка", і запропонував допомогти в припиненні конфлікту.

"Ми неодноразово казали, що готові виступити посередником, щоб добитися припинення бойових дій між російською федерацією та Україною", – коментував Раїсі.

Разом з тим стверджував, що Вашингтон відіграє дестабілізуючу роль, надаючи Києву велику військову допомогу.

"І наше запитання залишається до Сполучених Штатів Америки: чому таке бажання постачати військову техніку та залучати суму в доларах від цих поставок і продажів, а не енергійно виходити на арену, щоб сприяти припиненню бойових дій і просувати мир?" – казав президент Ірану.

Зауважимо, так заяви від Раїсі лунали під час візиту Шойгу до Тегерану, де той відвідував виставку озброєнь Аерокосмічних сил КВІР, а начальник Генштабу збройних сил Ірану Мохаммад Багері повідомив, що за результатами переговорів Росія та Іран внесуть своє військово-технічне співробітництво в пункт двостороннього договору про довгострокове співробітництво.

Читайте також:
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
В Ірані пройшов перший тур президентських виборів: Хто вийшов у наступний раунд В Ірані пройшов перший тур президентських виборів: Хто вийшов у наступний раунд
ЗСУ отримають комплектуючі до Су-27, які намагались вивезти з України рейсовим автобусом ЗСУ отримають комплектуючі до Су-27, які намагались вивезти з України рейсовим автобусом
Хто крім французів може поставити Україні винищувачі Mirage 2000, які є тільки у восьми країн? Хто крім французів може поставити Україні винищувачі Mirage 2000, які є тільки у восьми країн?