USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Президент Ірану Раїсі загинув внаслідок авіакатастрофи

Гелікоптер розбився у лісі на сході Азербайджану
Ібрагім Раїсі

Ібрагім Раїсі

Джерело: Reuters

Президент Ірану Ібрагім Раїсі загинув внаслідок авіакатастрофи, яка сталась 19 травня. Про це повідомляє напівофіційне іранське інформагентство Mehr news agency.

Також в авіакатастрофі загинув і міністр закордонних справ країни Хосейн Амір Абдоллахіян.

Крім того, у вертольоті були губернатор провінції Східний Азербайджан Ірану Малек Рахматі, представник лідера Ісламської революції в провінції Східний Азербайджан аятола Мохаммад Алі Але-Хашем та кілька інших осіб. Всі вони також загинули.

Згодом віцепрезидент Ірану Мохсен Мансурі у соцмережі X підтвердив повідомлення про загибель президента Раїсі та його делегації під час аварії вертольота.

"Аллаху ми належимо і до Нього ми повернемося...", – написав він.   

Що відомо про аварію?

Напередодні, 19 травня, ЗМІ почали писати, що гелікоптер, який перевозив іранського президента, потрапив в аварію.

Зазначалося, що Ібрагім Раїсі саме повертався з Азербайджану, де мав зустріч із президентом Ільхамом Алієвим.

Згодом з’явилася інформація, що дехто із супутників президента Ірану на гелікоптері зв’язався з центром.

У колоні були три гелікоптери, два з яких – з міністрами та чиновниками – прибули до місця призначення.

Рятувальні сили розпочали масштабну операцію з пошуку третього вертольота, у якому летіли президент та глава МЗС.

Більше про Раїсі

Ібрагім Раїсі був президентом Ірану із серпня 2021 року.

Адміністрацію президента Ірану звинувачують у постачанні безпілотників до Росії під час її вторгнення в Україну, а також у жорсткому придушенні повстань в країні.

Так, ще минулого року Раїсі визнав, що ірансько-російські відносини "охоплюють безліч аспектів – від економічної співпраці до культурних обмінів і досліджень", але він зауважив, що кожна з цих динамік "передує війні в Україні". Також політик стверджував, що жодних документів, які б підтверджували звинувачення в тому, що Іран надав РФ таку зброю, ніколи не було представлено з початку повномасштабної війни.

Раїсі продовжував заявляти, що "ми проти війни в Україні, і крапка", і запропонував допомогти в припиненні конфлікту.

"Ми неодноразово казали, що готові виступити посередником, щоб добитися припинення бойових дій між російською федерацією та Україною", – коментував Раїсі.

Разом з тим стверджував, що Вашингтон відіграє дестабілізуючу роль, надаючи Києву велику військову допомогу.

"І наше запитання залишається до Сполучених Штатів Америки: чому таке бажання постачати військову техніку та залучати суму в доларах від цих поставок і продажів, а не енергійно виходити на арену, щоб сприяти припиненню бойових дій і просувати мир?" – казав президент Ірану.

Зауважимо, так заяви від Раїсі лунали під час візиту Шойгу до Тегерану, де той відвідував виставку озброєнь Аерокосмічних сил КВІР, а начальник Генштабу збройних сил Ірану Мохаммад Багері повідомив, що за результатами переговорів Росія та Іран внесуть своє військово-технічне співробітництво в пункт двостороннього договору про довгострокове співробітництво.

Читайте також:
Американська компанія Bell запропонувала Україні озброїтися ударними вертольотами 407M Американська компанія Bell запропонувала Україні озброїтися ударними вертольотами 407M
Ймовірно, вже через два тижні Іран буде здатний виробляти матеріал для ядерної зброї Ймовірно, вже через два тижні Іран буде здатний виробляти матеріал для ядерної зброї
Глобальний технічний збій: Призупинено роботу багатьох компаній, CrowdStrike вже вирішує проблему Глобальний технічний збій: Призупинено роботу багатьох компаній, CrowdStrike вже вирішує проблему
Кремль шукає спосіб, як врятуватись від дронів: Аналітики ISW пояснили, навіщо Україна атакує РФ Кремль шукає спосіб, як врятуватись від дронів: Аналітики ISW пояснили, навіщо Україна атакує РФ