USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Чому саме в травні почали відключати світло і коли ж користуватися пралкою? В "Укренерго" відповіли

20 травня також з 18:00 до 24:00 в усіх регіонах України діють графіки погодинних відключень
світло
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Уже другий тиждень українці живуть з вимушеними відключеннями електроенергії та графіками світла, які не завжди збігаються з оприлюдненими. Повернення до трохи призабутої ситуації з блекаутами викликала в громадян низку запитань. Тож в "Укренерго" відповіли на найпоширеніші.

Чому відключення почалися не взимку, а в травні?

У компанії називають головною причиною відключень – російські масовані ракетні удари по електростанціях. З 22 березня їх було п'ять: 22 та 29 березня, 11 та 27 квітня, 8 травня. Пошкоджені всі великі тепло- та гідроелектростанції, які більше не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до атак.

"Через наслідки атак в енергосистемі виник і почав зростати дефіцит електроенергії. Для його компенсації енергетики застосовували імпорт електроенергії та аварійну допомогу з країн Європи, а також обмеження споживання для промисловості. Але з понеділка, 13 травня, через похолодання споживання електроенергії почало стрімко зростати: люди ввімкнули обігрівачі. Водночас електростанції через пошкодження не можуть збільшити виробництво, і навіть при максимальних обсягах імпорту електроенергії не вистачає для покриття всіх потреб споживачів", – пояснюють фахівці.

Тому для підтримки балансу між споживанням та виробництвом "Укренерго" вимушено ввело аварійні, а згодом погодинні відключення світла також і для побутових споживачів.  

Чому "Укренерго" та обленерго вказують різні години відключень?

Це пов'язано з тим, що "Укренерго" повідомляє обленерго обсяги лімітів споживання для кожної області та часові межі, в які вони діють. А обленерго вже розподіляє отриманий ліміт електроенергії для споживачів так, щоб не перевищувати його обсяг у кожну годину. При цьому насамперед електроенергією забезпечують лікарні, котельні, водоканали тощо.

"Залишок розподіляється між промисловими та побутовими споживачами в кожній області. Усіх споживачів розподіляють на черги й складають графік для них. У графіках вказані години відключень тієї чи іншої черги протягом усієї доби.  Але чи будуть вимикати світло в ці години – залежить від того, чи перевищить область ліміт споживання. Якщо так, то відключення для вашої адреси буде у вказані в графіку години. Якщо в години дефіциту в області буде ощадливе споживання і вона не перевищуватиме ліміт, то й відключень не буде", – додають у компанії.

Новини за темою: Втрати в українській енергосистемі мають зменшитися на 6 млрд кВт-год завдяки технологіям "розумних мереж", – Міненерго

Чому світло вимикають вночі й коли тепер користуватися пралкою?

Вночі споживання менше, але теж потребує балансування, продовжують спеціалісти. І наголошують, що крім пошкоджених ворогами ТЕС і ГЕС зараз ще йде на спад водопілля. Тому гідроелектростанції не можуть працювати вночі, як в попередні тижні.

"Збалансувати систему можна було б імпортом електроенергії, але його вночі надходить недостатньо.  "Укренерго" залучає аварійну допомогу із сусідніх країн, але цілодобово її брати неможливо, тому і доводиться застосовувати відключення", – заявляють у компанії.

І просять українців перенести користування потужними електроприладами на денні години – з 11:00 до 17:00. Мовляв, це пік сонячної активності, а сонячні електростанції покривають дефіцит. 

Новини за темою: Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень

Економія електроенергії

Додамо, що прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на тлі відключень закликав громадян дбайливо використовувати електроенергію. І сказав, що це має стати новою звичкою і новою нормою для всіх. 

Також зазначив, що енергосистема України – цілісна і працює стабільно, енергетики контролюють ситуацію. Однак після російських атак по енергооб'єктах генерації електроенергії не вистачає, щоб покрити все споживання.

Сьогодні також з 18:00 до 24:00 в усіх регіонах України для промислових та побутових споживачів діють графіки погодинних відключень.

Завдяки потеплінню дефіцит в енергосистемі дещо зменшився, але у вечірні та нічні години нестача електроенергії все ж є суттєвою, тож відключення можуть застосувати при перевищенні визначених лімітів споживання, прокоментували в "Укренерго".

Читайте також:
У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати? У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати?
Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ
Взимку може не бути світла по 12 годин на добу, – прогноз гендиректора Yasno Взимку може не бути світла по 12 годин на добу, – прогноз гендиректора Yasno
УЗ матиме свою енергокомпанію, яка побудує по Україні десятки газових електростанцій УЗ матиме свою енергокомпанію, яка побудує по Україні десятки газових електростанцій