USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95

Кібератаки на Україну: Торік кількість атак зросла майже втричі, а 90% російських хакерських груп контролюють силовики

Найчастіше кібершахраї отримують доступ до організацій-жертв завдяки таргетованому фішингу
Кіберзлочинність

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Протягом 2022 року в Україні сталося майже втричі більше кіберінцидентів, ніж у 2021-му. Подій, геолокація яких пов’язана з Росією, побільшало на 26%. Про це повідомили в пресслужбі Державної служби спецзв’язку і захисту інформації України.

Так, Україна нині на другому місці серед найбільш атакованих країн світу після США. У 2022 році кібератак побільшало у 3,5 раза порівняно з 2021-м: на фінансовий сектор України припадає 5% усіх атак, на ІТ-галузь – 10%.

"Найчастіше кібершахраї отримують доступ до організацій-жертв завдяки таргетованому фішингу. Хакери втручаються у системи, розповсюджують шкідливе програмне забезпечення, щоб шпигувати, збирати дані чи використовувати вразливості сервісів", – кажуть у Держспецзв’язку.

В установі додають, що протягом 2022 року Україна стикнулася з 7 тис. кібератак на інформінфраструктуру. 

Крім того, з 24 лютого і до кінця 2022 року урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події CERT-UA опрацювала 2194 кіберінциденти. З них 120 стосувалися фінансового сектору, 156 – комерційних організацій та 92 – сектору телекомунікацій і розробки програмного забезпечення.

"CERT-UA відстежує зловмисну активність понад 85 груп, більшість з яких пов’язані з Росією. 90% хакерських угруповань РФ належать до силових структур і узгоджують дії з воєнним командуванням країни-агресора", – коментують спеціалісти.

Новини за темою: Китай створює кіберзброю для захоплення ворожих супутників, – FT

Водночас з початку 2023 року (порівняно з IV кварталом 2022-го) кібератак від проросійських угруповань поменшало, але вони систематичні та інтенсивні. Цьогоріч крім банків кіберзлочинці атакують страхові компанії й розробників ПЗ для банків.

У Держспецзв’язку припускають, що збільшення фішингових атак та компрометації акаунтів, спрямованих на банківську систему України, свідчить про те, що росіяни планують зламати ресурси комерційних організацій та атакувати їх, щоб викрасти гроші.

Кібератаки Росії на Україну має розглядати Міжнародний трибунал

Міжнародний трибунал повинен розглядати кібератаки Російської Федерації на Україну як воєнний злочин. Про це на Всеукраїнській науково-практичній конференції заявив начальник Департаменту кібербезпеки Служби безпеки України Ілля Вітюк, повідомляє пресслужба СБУ.

"Результати кримінальних проваджень СБУ щодо російських кібератак на Україну мають розглядатися Міжнародним трибуналом як воєнний злочин. Це дозволить притягнути до відповідальності вище військово-політичне керівництво країни-агресора, зокрема і спецслужб", – зазначив він.

За словами Вітюка, йдеться, наприклад, про кібератаки на об’єкти енергетики, особливо в зимовий час. Тому що виведення цих систем із ладу спричиняє жертви й серед цивільного населення, а це є справжнім воєнним злочином.

Що потрібно для процесуальних кроків? 

Як наголосив ректор Національної академії СБУ Андрій Черняк, Україна потребує законодавчих змін. Зокрема, необхідно розробити уніфіковане визначення поняття "кібервійни".

"Законодавче врегулювання питання "кібервійни" допоможе сформувати єдину стратегію протидії викликам у кіберпросторі. Ми готові долучитися до такого наукового дослідження і узаконення відповідної термінології", – зазначив ректор.

Раніше

Ми писали про російську компанію Vulkan ("Вулкан"). Вона, за даними ЗМІ, працює на ФСБ і створила для керівництва держави систему для моніторингу та контролю внутрішнього інтернету та пошуку опозиціонерів.

Читайте також:
Україна створює мережу секретних підприємств з виробництва зброї, - ЗМІ Україна створює мережу секретних підприємств з виробництва зброї, - ЗМІ
У Словаччині фіксують зростання незаконних перетинів кордону чоловіками з України У Словаччині фіксують зростання незаконних перетинів кордону чоловіками з України
Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації
В червні Україна отримає перші 180 тисяч боєприпасів у межах чеської ініціативи, – Павел В червні Україна отримає перші 180 тисяч боєприпасів у межах чеської ініціативи, – Павел