USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

США можуть запропонувати Грузії безпекову допомогу, якщо країна відмовиться від антизахідного курсу, – ЗМІ

Відповідний законопроєкт до Конгресу планує внести республіканець Джо Вілсон
Вашингтон США
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Вашингтон може підписати масштабний пакет економічної та безпекової підтримки Грузії, якщо її уряд відмовиться від своєї все більш антизахідної риторики та припинить відступ від прав людини. Про це пише Politico.

Згідно з умовами законопроєкту, який цього тижня буде представлений у Конгресі конгресменом-республіканцем Джо Вілсоном, Сполучені Штати Америки розпочнуть переговори з Грузією про відкриття "надійного преференційного торговельного режиму" за умови виконання ключових політичних критеріїв.

"Окрім покращення доступу до американських ринків законопроект передбачає лібералізацію візового режиму для громадян Грузії", – додають у виданні.

Він також уповноважує урядовців розробити пакет військової підтримки для країни, включно з "наданням обладнання для безпеки та оборони, що ідеально підходить для територіальної оборони від російської агресії, а також супутні елементи навчання, технічного обслуговування й підтримки операцій".

Однак, як зазначають у виданні, програма буде активована лише у тому разі, якщо США підтвердять, що "Грузія продемонструвала значний і стійкий прогрес у відродженні демократії, про що свідчать як мінімум чесні та вільні вибори і збалансоване передвиборче середовище".

Більше про ситуацію в Грузії

Нагадаємо, 14 травня парламент Грузії у третьому читанні ухвалив законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу" – так званий закон про "іноагентів". Президентка Саломе Зурабішвілі наклала на нього вето, і документ повернеться до парламенту.

Втім, грузинська Конституція передбачає право парламенту обійти вето президента. І для цього в керівної партії "Грузинська мрія" є достатня кількість голосів.

Грузинська Конституція не визначає терміни для подолання вето президента. Втім, очікується, що парламент Грузії остаточно схвалить скандальний закон в середині червня.

Новини за темою: "Найцікавіше почнеться після вето": Політолог стосовно законопроєкту про "іноагентів" у Грузії

Протести в країні

Варто зазначити, що чимало громадян Грузії не підтримують цей закон. Зокрема, у вівторок, 30 квітня, протестувальники проти закону про "іноагентів" вийшли до стін парламенту. Там відбулися сутички, а поліція застосувала спецзасоби.

Згодом, 11 травня, тисячі людей знову зібралися на площі Європи у Тбілісі аби висловити протест проти скандального закону.

 

Читайте також:
Пентагон виявив бухгалтерські помилки в допомозі для України на два мільярди доларів Пентагон виявив бухгалтерські помилки в допомозі для України на два мільярди доларів
Камала Гарріс випередила Трампа - перше опитування Камала Гарріс випередила Трампа - перше опитування
У США директор Секретної служби подала у відставку через напад на Трампа У США директор Секретної служби подала у відставку через напад на Трампа
Байден передав свої повноваження щодо закону про підтримку України Мінфіну та Держдепу США Байден передав свої повноваження щодо закону про підтримку України Мінфіну та Держдепу США