USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам

Справа, зокрема, пов'язана з участю співробітників ФСБ у підготовці силовиків до протидії Євромайдану
директор ФСБ РФ Олександр Бортніков
Директор ФСБ РФ Олександр Бортніков
Джерело: відкриті джерела

Державне бюро розслідувань оголосило про підозру директору російської ФСБ Олександру Бортнікову. Також підозри виписано 20 високопосадовцям спецслужб РФ, ідеться в повідомленні пресслужби ДБР.

Слідство зібрало докази підривної діяльності російської спецслужби і особисто глави ФСБ проти України. За даними слідства, Бортніков розробив злочинний план із придушення протестів українців у 2013-2014 роках. Кінцевою метою була подальша анексія частини території України під приводом нібито "громадянського протистояння".

Також однією з цілей Росії було недопущення євроінтеграційних процесів України та приєднання до НАТО.

У ДБР розповіли, що секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев приїжджає в Україну в жовтні 2013 року з інструктажем керівництву РНБО України, включно із заступником секретаря Сівковичем, щодо розгону потенційних мітингів із максимальною жорстокістю та застосування надмірної сили для залякування інших активістів.

За даними слідства, очільник ФСБ Бортніков дав завдання тодішньому голові СБУ, який також мав російське громадянство, сприяти (особисто та із залученням підлеглих) працівникам ФСБ у їхній протиправній підривній діяльності. Фактично протестувальників прирівняли до потенційних терористів.

Новини за темою: Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку "Беркута" як оперативник, – розслідування

У грудні 2013 року командувач внутрішніми військами МВС України за вказівкою заступника командувача внутрішніми військами росіян розпочав підготовку до силового розгону та розстрілу активістів, для чого звернувся з листом до міністра оборони щодо безоплатної передачі 4 млн патронів, 100 тисяч гранатометних пострілів ВОГ-25 та іншого військового майна.

Також до Києва 13 грудня 2013 року прибула група з 20 співробітників ФСБ, які інструктували українських правоохоронців у протидії Євромайдану. Українські правоохоронці збирали відеозаписи, що провокували соціальні конфлікти між учасниками Євромайдану та його противниками. Матеріали публікували в інтернеті на спеціально створеному Ютуб-каналі та надсилали звіти про виконану роботу до ФСБ.

Таким чином, про підозру повідомлено:

  • голові ФСБ Олександру Бортнікову;
  • 20 генералам ФСБ;
  • колишньому голові СБУ, начальнику Департаменту захисту національної державності СБУ;
  • першому заступнику голови СБУ - керівнику Антитерористичного центру.

Раніше повідомлялося, що правоохоронці завершили розслідування кримінального провадження та передали до суду матеріали щодо 20 колишніх беркутівців. Вони застосували вогнепальну зброю проти учасників мирних акцій протесту у лютому 2014 року, що призвело до загибелі беззбройних активістів.

Як відомо, 60 справ Євромайдану можуть закрити просто через те, що у них спливає термін давності. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив керівник Департаменту "Майдану" Офісу генпрокурора Олексій Донський.

Водночас прокурор у справах Майдану Іван Бабенко заявив, що розслідування і слухання у судах справ Майдану може тривати близько 20 років. Справи Майдану прокурор порівнює з розслідуванням у Литві злочинів, учинених під час масових акцій протесту 1991 року.

Читайте також:
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
З початку року реєстр лудоманів зріс у два рази, що на 18% більше попередніх років З початку року реєстр лудоманів зріс у два рази, що на 18% більше попередніх років