USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Вибори президента Ірану відбудуться 28 червня

Наразі обов’язки президента виконує перший віцепрезидент
Іран
Джерело: відкриті джерела

У зв'язку із загибеллю президента Ірану Ібрагіма Раїсі, в країні встановили дату дострокових виборів президента. Вони відбудуться 28 червня. Про це повідомляє державне інформаційне агентство IRNA.

"Вивчивши терміни виборчого процесу, глави гілок влади вирішили призначити 28 червня як час виборів для визначення нового президента", – йдеться у матеріалі.

Реєстрація кандидатів здійснюватиметься з 30 травня по 3 червня, а період виборчої кампанії триватиме з 12 по 27 червня.

Чи будуть зміни в країні?

Як зазначали аналітики Інституту вивчення війни, наступні кілька днів можуть змінити поточну і довгострокову динаміку режиму, включно зі спадкоємністю верховного лідера країни.

Втім, "смерть Раїсі врешті-решт не змінить нинішню траєкторію режиму до більш жорсткої і консервативної внутрішньої політики й більш агресивної регіональної політики", наголошували в ISW.

На думку експерта-міжнародника, кандидата політичних наук Богдана Ференса, ситуація буде змінюватися в контексті майбутніх президентських виборів, але він виключає кардинальні зміни у політичній ситуації.

Ференс пояснює це тим, що постать самого президента, який загинув, була не такою популярною. Зокрема, коли він прийшов до влади, то отримав близько 17 мільйонів голосів, що, в принципі, в кількісному показнику жителів Ірану не так багато. 

"По-друге, як ця авіакатастрофа вплине на загострення конфлікту між Іраном і між Ізраїлем безпосередньо. Тому що я не виключаю, що це також буде одним із елементів з огляду на попередні втрати Ірану в особистому персональному складі топів і силових структур, генералітету і безпосередньо вже політичних фігур", – додав експерт.

Загибель президента Ірану

В неділю, 19 травня гелікоптер із президентом Ірану зазнав аварії в гірській місцевості під час сильного туману, недалеко від кордону з Азербайджаном. 

Тоді рятувальні сили розпочали масштабну пошукову операцію.

Вже наступного дня стало відомо, що президент Ірану Ібрагім Раїсі загинув внаслідок авіакатастрофи. Окрім нього загинув також глава МЗС Хосейн Амір Абдоллахіан.

Читайте також:
Ймовірно, вже через два тижні Іран буде здатний виробляти матеріал для ядерної зброї Ймовірно, вже через два тижні Іран буде здатний виробляти матеріал для ядерної зброї
Роберту Мецолу переобрали президенткою Європейського парламенту Роберту Мецолу переобрали президенткою Європейського парламенту
Новий президент Ірану закликав США Новий президент Ірану закликав США "скоригувати свою політику" та заявив, що посилюватиме відносини з РФ
Балістика для Росії? Іран наростив виробництво ракет після угоди з країною-агресоркою Балістика для Росії? Іран наростив виробництво ракет після угоди з країною-агресоркою