USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Від початку вторгнення в Україну відтік капіталу з РФ досяг рекордних 253 млрд доларів

У першій половині 2023 року відтік склав додаткові 27 млрд доларів
долари
Джерело: відкриті джерела

Російська економіка після початку війни з Україною пережила безпрецедентну в новітній історії втечу капіталу. Йдеться про відтік 253 млрд доларів. Про це повідомляє The Moscow Times з посиланням на статистику Центрального банку РФ.

"Сукупний чистий відтік капіталу з країни з лютого 2022 року по червень 2023 року досяг 253 млрд доларів", – йдеться у матеріалі.

Центр макроекономічного аналізу та прогнозування також повідомив, що за 2022 рік із Росії пішло 239 млрд доларів, що вчетверо більше, ніж роком раніше.

Новини за темою: Шмигаль доручив підготувати санкції проти нардепа Бойка

Зазначається, що у першій половині 2023 року відтік склав додаткові 27 млрд доларів. У відносному вираженні темпи вивезення капіталу досягли 13% ВВП і побили всі можливі рекорди.

Це сталося, попри санкції, що ускладнили розрахунки із зовнішнім світом, і жорсткі валютні обмеження від Центрального банку РФ.

Санкції проти РФ

Вперше обмеження Євросоюзу проти Росії були введені у 2014 році за дестабілізацію ситуації в Україні. З 24 лютого 2022 року санкції були суттєво розширені. ЄС прийняв вже 11 пакетів обмежень у відповідь за збройну агресію РФ проти України.

Варто зазначити, що санкції вводять як проти конкретних осіб, так і проти державних і приватних компаній з РФ.

Напередодні Сполучене Королівство анонсувало 14 нових антиросійських санкцій у відповідь на незаконну примусову депортацію Російською Федерацією українських дітей. Як заявив міністр закордонних справ країни Джеймс Клеверлі, обмеження – це відповідь на спроби Росії знищити українську національну ідентичність.

Новини за темою: Україна запровадила санкції проти російських церковників: Список

До чорного списку увійшли російські чиновники, зокрема Ксенія Мішонова, уповноважена з прав дитини в Московській області, і Сергій Кравцов, міністр освіти Росії.

А у травні Канада разом з іншими країнами G7 запровадила понад 70 нових санкцій проти Росії. У коротких коментарях для ЗМІ прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо розповів, які нові обмеження запровадить країна.

Про необхідність продовжувати санкції проти Росії, а також підтримувати Україну надалі говорили і США з Китаєм.

Обмеження вводять і проти тих, хто підтримує країну-агресорку РФ у війні проти України. Так, до прикладу, раніше країни G7 обговорювали питання застосування санкцій проти китайських, південнокорейських і іранських компаній, які постачають Росії запчастини і технології військового призначення.

А у грудні 2022 року ЄС вже запровадив обмеження проти іранських військових та бізнесменів і чотирьох компаній, пов'язаних із виробництвом безпілотників, які Тегеран постачає Москві.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму