USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

ЄС вчергове продовжив санкції проти РФ за вторгнення в Україну

Обмеження продовжено на шість місяців – до 31 січня 2024 року
санкції

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Європейський Союз продовжив економічні санкції проти Росії, які були введені у відповідь на агресію в Україні. Обмеження продовжили ще на шість місяців – до 31 січня 2024 року.

"Рада ЄС сьогодні вирішила продовжити на шість місяців – до 31 січня 2024 року обмежувальні заходи, спрямовані проти певних секторів економіки РФ", – ідеться в документі.

У раді зазначають, що наразі санкції "складаються з широкого спектра секторальних заходів, включно з обмеженнями щодо фінансів, енергетики, технологій і товарів подвійного призначення, промисловості, транспорту та предметів розкоші".

У рамках обмежувальних заходів також заборонено імпорт або перевезення морем нафти та деяких нафтопродуктів із РФ до ЄС, відключено від SWIFT низку російських банків, призупинено мовлення деяких ЗМІ РФ у Євросоюзі.

Крім того, ЄС вжив заходів з метою перешкодити обходу санкційного режиму.

Коли вперше ввели санкції?

Вперше обмеження Євросоюзу проти Росії були введені у 2014 році за дестабілізацію ситуації в Україні. З 24 лютого 2022 року санкції були суттєво розширені. ЄС прийняв вже 11 пакетів обмежень у відповідь за збройну агресію РФ проти України.

Варто зазначити, що санкції вводять як проти конкретних осіб, так і проти державних і приватних компаній з РФ.

Не ЄС єдиним – хто ще запроваджує обмеження проти РФ?

Напередодні Сполучене Королівство анонсувало 14 нових антиросійських санкцій у відповідь на незаконну примусову депортацію Російською Федерацією українських дітей. Як заявив міністр закордонних справ країни Джеймс Клеверлі, обмеження – це відповідь на спроби Росії знищити українську національну ідентичність.

До чорного списку увійшли російські чиновники, зокрема Ксенія Мішонова, уповноважена з прав дитини в Московській області, і Сергій Кравцов, міністр освіти Росії.

А у травні Канада разом з іншими країнами G7 запровадила понад 70 нових санкцій проти Росії. У коротких коментарях для ЗМІ прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо розповів, які нові обмеження запровадить країна.

"Канада оголошує про введення понад 70 нових санкцій, спрямованих проти людей, які підтримують незаконні військові дії Росії та є співучасниками порушень прав людини. Ми продовжуватимемо підтримувати Україну та міжнародний порядок, заснований на правилах", – сказав Трюдо.

Про необхідність продовжувати санкції проти Росії, а також підтримувати Україну надалі говорили і США з Китаєм.

Обмеження вводять і проти тих, хто підтримує країну-агресорку РФ у війні проти України. Так, до прикладу, раніше країни G7 обговорювали питання застосування санкцій проти китайських, південнокорейських і іранських компаній, які постачають Росії запчастини і технології військового призначення.

А у грудні 2022 року ЄС вже запровадив обмеження проти іранських військових та бізнесменів і чотирьох компаній, пов'язаних із виробництвом безпілотників, які Тегеран постачає Москві.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні