USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Шмигаль доручив підготувати санкції проти нардепа Бойка

Уряд доручив групі з питань санкційної політики повторно розглянути питання щодо позбавлення Бойка звання Героя України
Юрій Бойко
Джерело: відкриті джерела

Петиція щодо позбавлення народного депутата Юрія Бойка звання Героя України набрала 25 тисяч голосів. Премʼєр-міністр Денис Шмигаль доручив розробити санкції для РНБО проти нардепа. Про це він сказав на засіданні уряду.

"У нас є міжвідомча група на чолі з першою віцепрем’єр-міністеркою, яка займається питанням санкційної політики. Група розглядала питання щодо можливості позбавлення народного депутата цього звання на двох своїх засіданнях", – сказав Шмигаль.

При цьому зазначив, що за результатами розгляду члени робочої групи дійшли висновку, що через колізію чинного законодавства деяких діячів станом на сьогодні не можливо позбавити вищих державних нагород.

"Тому ще в грудні я доручив Мін’юсту і першому віцепрем'єру напрацювати зміни до законодавства, які виправлять ситуацію. Це доручення виконано, і сьогодні уряд схвалить відповідний проєкт закону. Він передбачає, що накладення санкцій на особу дає підстави для позбавлення її державних нагород. Сподіваюсь, законопроєкт буде оперативно розглянутий народними депутатами України", – сказав він.

Шмигаль зазначив, що уряд доручив групі з питань санкційної політики повторно розглянути питання щодо позбавлення Бойка звання Героя України.

"Також сьогодні уряд дає міжвідомчій робочій групі з питань санкційної політики доручення повторно розглянути питання щодо позбавлення Юрія Бойка звання Герой України, невідкладно підготувати пропозиції щодо застосування санкцій і винести їх на розгляд РНБО одночасно з набранням чинності вже згаданого законопроєкту", – додав прем'єр-міністр.

Що було раніше?

У грудні на сайті президента України з’явилася петиція з вимогою позбавити звання Героя України віцепрем'єра часів Віктора Януковича та голови забороненої партії "ОПЗЖ" Юрія Бойка.

Це звання йому присвоїв Леонід Кучма у 2004 році. Тоді Бойко очолював НАК "Нафтогаз" і домовився про газові заборгованості перед Росією та Туркменістаном. В указі це сформульовано так: за визначні особисті заслуги перед українською державою у розвитку паливно-енергетичного комплексу, багаторічну самовіддану працю.

"В умовах повномасштабної війни України з Російською Федерацією, в той час, коли на фронті гинуть сотні кращих синів щодня, вимагаємо позбавити високого звання Герой України Бойка Юрія Анатолійовича, лідера забороненої проросійської партії "ОПЗЖ" та колишнього члена "Партії регіонів", оскільки таким чином ми нівелюємо значимість цієї нагороди, фактично прирівнюючи між собою Героїв, що захищають незалежність нашої країни з тими, хто робив усе, щоб ця незалежність зникла, працюючи в інтересах і на догоду кату Путіну", – йдеться у тексті.

Петиція вже набрала 26 802 голоси з 25 тисяч потрібних. Тому Володимир Зеленський відреагував на документ. Відповідь оприлюднено на сайті Офісу президента.

Глава держави відповів, що законодавство передбачає два механізми позбавлення громадянина державної нагороди:

  • за законом "Про державні нагороди України" людину можна позбавити нагороди лише у разі засудження за тяжкий злочин за поданням суду у випадках, передбачених законом (стаття 16);
  • за законом "Про санкції" – позбавлення державних нагород може бути застосоване як персональна санкція до фізичної особи-нерезидента, іноземців, осіб без громадянства, суб'єктів, які здійснюють терористичну діяльність.

"Інформую, що матеріали, які відповідають визначеним законом підставам для прийняття мною як главою держави законного рішення з порушеного у петиції питання, до Офісу президента не надходили", – зазначив Зеленський.

В той же час президент повідомив, що звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням вивчити порушене у петиції питання, проаналізувати наявність обґрунтованих підстав для застосування персональних обмежувальних заходів щодо Юрія Бойка та поінформувати про результати.

Читайте також:
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський
Зеленський звільнив главу Департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка Зеленський звільнив главу Департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні