USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову

Особам, яким під час виконання службових обов’язків став відомий зміст особистого розпорядження, заборонено розголошувати його
ЗСУ ветеран
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Кабмін дозволив військовим "заповідати" родичам одноразову грошову допомогу на випадок загибелі. До цього це могли робити лише службовці. Відповідну постанову №550 уряд ухвалив 14 травня.

Особисте розпорядження складається на випадок загибелі (смерті) і стосується виплати одноразової грошової допомоги. Воно пишеться письмово в довільній формі із зазначенням військового звання, ПІБ, дати народження, місця проживання чи перебування (реєстрації місця проживання), РНОКПП, а також місця і часу складення. В документі обов’язково зазначаються частка належної до виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі, а також особа, якій здійснюватимуться такі виплати.

Тобто військовослужбовець, військовозобов’язаний або резервіст, який призваний на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, має право скласти особисте розпорядження на випадок своєї загибелі (смерті) про виплату одноразової грошової допомоги особі (особам) за його вибором, визначивши розмір частки таких осіб у відсотках.

В особистому розпорядженні також можуть зазначатися відомості щодо ТЦК, яким призваний на військову службу військовослужбовець, або номер військової частини, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти.

Справжність підпису на особистому розпорядженні засвідчує командир військової частини або нотаріус. Після засвідчення справжності підпису оригінал передається командиром до служби діловодства військової частини, реєструється в установленому порядку та надсилається для зберігання до ТЦК (оригінал особистого розпорядження); долучається до особової справи військовослужбовця СБУ, іншого органу або військового формування, крім Збройних сил.

Оригінал особистого розпорядження передається командиру військової частини, командиру/керівнику підрозділу органу (служби, військового формування) в день засвідчення на ньому справжності підпису або в 10-денний строк з дня засвідчення підпису (у разі засвідчення справжності підпису нотаріусом), про що робиться відповідний запис на копії. Копія документа зберігається у військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста.

Щобільше, особам, яким під час виконання службових обов’язків став відомий зміст особистого розпорядження, заборонено розголошувати його зміст.

Оригінал документа надсилається до ТЦК у конверті (пакуванні) засобами фельд’єгерського зв’язку, поштового зв’язку або в іншій спосіб, що унеможливлює вільний доступ до інформації, яка міститься в ньому. Оригінал зберігається в особовій справі. У разі скасування особистого розпорядження або складення нового особа подає командиру за місцем проходження служби відповідний рапорт або нове особисте розпорядження.

Яка виплата за загибель військового

Сім’ї загиблих військових також мають право на компенсацію у вигляді одноразової грошової допомоги в розмірі 15 млн гривень від держави. Термін подання заяв на отримання допомоги – три роки з моменту смерті військовослужбовця.

Для отримання одноразової грошової допомоги (ОГД) сім’ям військовослужбовців, які проходили службу в Збройних силах України, необхідно звернутися до районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП), незалежно від їхнього місця реєстрації.

Сім’ї загиблих військовослужбовців, які служили в Нацгвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Головному управлінні розвідки Міноборони, Держспецзв’язку, Державній прикордонній службі, Державній спеціальній службі транспорту та інших відомствах, повинні звертатися безпосередньо до цих формувань для отримання ОГД.

Перша виплата становить 1/5 від призначеної суми одноразової грошової допомоги (тобто 3 млн гривень), а решта (4/5 суми) виплачується державою частинами протягом 40 місяців приблизно по 300 тис. гривень на місяць.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі