USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Литва передасть дві установки NASAMS Україні

Країна вже закупила ці системи ППО
NASAMS_2
Джерело: відкриті джерела

Литва закупила дві пускові установки ЗРК NASAMS і передасть їх Україні. Про це повідомив президент країни Гітанас Науседа у Twitter.

"Литва придбала дві пускові установки NASAMS, які будуть передані Україні. ППО відіграє ключову роль в українській боротьбі з агресором. З нетерпінням чекаю нових колективних рішень про підтримку України на саміті НАТО у Вільнюсі", – написав лідер Литви.

ППО для України на 107,5 млн євро

Литва та країни-партнери закуплять для України засоби протиповітряної оборони на 107,5 млн євро. Про це повідомили у Міністерстві оборони Литви.

До країн, які долучаться до посилення української ППО входять Велика Британія, Норвегія, Нідерланди, Данія, Швеція та Ісландія.

"Литва наполегливо шукає шляхи підтримки України. Повітряні засоби, надані сімома країнами, підтримуватимуть здатність України захищати свою критичну інфраструктуру, цивільне населення та військовослужбовців", — сказав міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

Зазначається, що закупівля засобів протиповітряної оборони є першим із п’яти пакетів допомоги, запланованих на другому етапі закупівель Міжнародного фонду для України, очолюваного Великою Британією. Сім країн-партнерів зібрали майже 608 млн євро до цього фонду.

Бойові та розвідувальні безпілотники для України, які були придбані на першому етапі закупівлі, наразі виготовляються та будуть поставлені в Україну вже цього літа.

Напередодні очолюваний Великою Британією оборонний альянс кількох європейських країн оголосив про новий пакет допомоги для України у сфері засобів ППО. Він включає "радари для захисту від невибіркових російських ударів, а також гармати і значну кількість боєприпасів".

Велика Британія та інші держави Європи нададуть Україні пакет ППО на понад 100 млн євро

Велика Британія та інші держави Європи нададуть близько 117 мільйонів євро на великий пакет протиповітряної оборони для України. Нову підтримку анонсував глава британського Міноборони Бен Воллес, йдеться на сайті уряду за підсумками засідання міністрів країн Об’єднаних експедиційних сил Сполученого Королівства (JEF).

Так, гроші виділять через Міжнародний фонд для України (IFU) протягом найближчих місяців на закупівлю радарів для захисту неба від російських ударів, а також зброї та "значної" кількості боєприпасів. Це посилить спроможності України захищати критично важливу інфраструктуру, мирних жителів і військових на передовій.

"JEF об’єднують країни-однодумці, які віддані справі збереження безпеки та стабільності в Північній Європі, і надають постійну підтримку Україні. Велика Британія внесла ще 250 мільйонів фунтів стерлінгів (понад 314 млн доларів, – ред.) у Міжнародний фонд для України", – заявив Воллес.

В уряді додали, що Міжнародний фонд для України має забезпечити безперервне постачання військової підтримки ЗСУ протягом 2023 року та надалі коштом внесків партнерів. Раніше у фонд перерахували ще понад 607 млн євро Британія, Норвегія, Нідерланди, Данія, Швеція, Ісландія та Литва.

Новини за темою: Воллес прогнозує масштабний конфлікт до кінця десятиліття

Разом з тим передача засобів ППО стане першим із п’яти очікуваних пакетів допомоги в межах другого раунду закупівель IFU. Через фонд уже придбали, зокрема партію розвідувальних та ударних дронів, які Україна отримає влітку цього року.

Раніше Воллес заявляв, перебуваючи з візитом у Києві, що країни-партнери продовжать надавати всю необхідну підтримку Україні. Тож президент РФ Володимир Путін повинен усвідомити, що йому ніколи не виграти війну, яку він сам розв'язав.

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки офіційно оголосили про виділення Україні нового пакета оборонної підтримки загальною вартістю 325 мільйонів доларів для задоволення наших "критичних потреб". Повний перелік озброєнь опублікувало Міністерство оборони США.

Новини за темою: Велика Британія заявила, що Росія має намір і можливості атакувати підводні мережі Заходу
Читайте також:
РФ під керівництвом Путіна готує РФ під керівництвом Путіна готує "фізичні атаки" на Захід, – глава британської спецслужби
"Надзвичайно небезпечний момент", – Кемерон про загострення ситуації на Харківщині
Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги
Велика Британія вишле військового аташе РФ за Велика Британія вишле військового аташе РФ за "зловмисну діяльність"