USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Велика Британія заявила, що Росія має намір і можливості атакувати підводні мережі Заходу

У звязку з цим Норвегія та Велика Британія підписали спільну заяву
міністри 2

Міністри оборони Великобританії Бен Воллес і Норвегії Бйорн Аріль Грам, 18 травня 2023 р.

Джерело: відкриті джерела

Велика Британія заявила, що Росія має намір і можливості атакувати підводні мережі Заходу. У звязку з цим міністри оборони Великої Британії та Норвегії Бен Воллес із Бйорном Арільдом Грамом на військовій базі в Нортвуді підписали заяву про намір посилити співпрацю у протидії підводним загрозам після минулорічної атаки на газопровід Nord Stream. Про це повідомляє The Guardian.

Так, Воллес переконаний, що Росія "має намір і здатність" атакувати підводні енергетичні та комунікаційні лінії Заходу. Для цього в Москви є підводні човни та розвідувальні кораблі, "спеціально розроблені для потенційного саботажу або нападу".

"Вони (росіяни, – ред.) мають конкретну військово-морську програму, спрямовану як на спостереження, так і на потенційні диверсії або напади на критично важливу національну інфраструктуру, що належить супротивникам. Незалежно від того, чи ми говоримо про Nord Stream, чи про нашу власну інфраструктуру, це територія вразлива", – пояснив міністр Великої Британії.

І додав, що Захід повинен тримати оборону й захищатися. 

Зауважимо, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в Європі різко скоротили споживання російського газу. Неодноразово лунали заяви повністю від нього відмовитися. 

Що відомо про "Північний потік-2"

"Північний потік-2" (Nord Stream 2) – це друга черга російсько-німецького газогону, яку прокладали дном Балтійського моря. В разі добудови ця система газогонів могла б експортувати з Росії до ЄС до 110 мільярдів кубометрів газу на рік, що дало б змогу повністю припинити транзит блакитного палива через Україну.

Вартість будівництва "Північного потоку-2" – близько 10 мільярдів євро, і первинно половину коштів для цього планували надати європейські інвестори, половину – Росія. Однак санкції змінили ці плани. В Україні, Польщі, США та ще в низці країн ЄС його вважають геополітичним, а не економічним проєктом, оскільки навіть наявні газогони між Росією та Євросоюзом завантажені газом не більше ніж наполовину.

Наприкінці вересня 2022 року було пошкоджено три з чотирьох ниток газопроводів "Північний потік" та "Північний потік-2". Неушкодженою залишилася одна з труб "Північного потоку-2" – цей газопровід не було запущено в експлуатацію: через вторгнення Росії в Україну на нього накладено санкції.

Північний потік - 2

Джерело: відкриті джерела

Розслідування пошкодження газопроводу

Розслідування Швеції, Данії та Німеччини показали, що газопроводи було підірвано, проте винні ще встановлюються. Влада США, Великої Британії та Євросоюзу заявила про цілеспрямовану диверсію. Російська влада вважає, що в аварії зацікавлені США та їхні союзники.

У червні російські кораблі щонайменше двічі заходили до району вибуху газопроводу "Північний потік", ще один візит до цього району був менш ніж за тиждень до вибухів. Про це йдеться у розслідуванні чотирьох радіомовних компаній – данської DR, норвезької NRK, шведської SVT та фінської Yle. 

Зазначено, що російські кораблі рухалися в районі газопроводів з відключеними пристроями геолокації. Відстежували рух кораблів за допомогою радіозвʼязку, а інформацію потім перевірили через супутникові зображення.

Читайте також:
РФ під керівництвом Путіна готує РФ під керівництвом Путіна готує "фізичні атаки" на Захід, – глава британської спецслужби
"Надзвичайно небезпечний момент", – Кемерон про загострення ситуації на Харківщині
Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги
Велика Британія вишле військового аташе РФ за Велика Британія вишле військового аташе РФ за "зловмисну діяльність"