USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Воллес прогнозує масштабний конфлікт до кінця десятиліття

19.05.2023 14:18 244
Світ зараз переживає "кінець аномального періоду після холодної війни"
Воллес
Бен Воллес
Джерело: відкриті джерела

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив про можливість спалаху більш масштабного глобального конфлікту до кінця десятиліття. Про це пише Financial Times.

Воллес закликав до розробки чіткого графіка збільшення військових витрат до 2,5% ВВП.

"До кінця десятиліття світ стане більш небезпечним і нестабільним місцем, а оборона буде більш важливою для нашого життя", – сказав він.

Воллес розповів про ризик більш широкого конфлікту з Росією після її повномасштабного вторгнення в Україну, а також про загрозу, яку становить "зростання Китаю" і поширення екстремізму в Африці. За його словами, світ зараз переживає "кінець аномального періоду після холодної війни".

"Я думаю, що конфлікт наближається, чи буде він гарячим або холодним, ми ще побачимо... Я думаю, що наближається конфлікт із низкою противників по всьому світу... Нам усім треба бути готовими до цього", – додав глава Міноборони.

ЗСУ вже використовують далекобійні ракети Storm Shadow, які передала Британія

Британські далекобійні ракети Storm Shadow вже використовують в Україні. Таку заяву зробив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, пише Sky News.

"Все, що я можу сказати, це те, що ракети використовували відтоді, як ми оголосили про їхню поставку Україні, але я не збираюся вдаватися в додаткові подробиці", – сказав Воллес.

При цьому зауважив, що системи озброєння, надані Україні від західних союзників, були "потужними" і "мали значення".

Storm Shadow
Джерело: Defense Express

Характеристика ракет

Розповідаємо, наскільки вони потужні і чи можуть знищити Кримський міст.

У ЗСУ з'явилися можливості ураження цілей на дальності, що в рази перевищують наявні можливості, і щонайменше йдеться про версію ракети з дальністю до 300 км. Такі ракети також бувають у модифікації з дальністю стрільби до 560 км.

Бойова частина такої ракети важить 450 кг, а швидкість польоту становить близько 1000 км/год. Але не варто забувати, що ця ракета має властивості планування маршруту.

Storm Shadow vs ATACMS

Як ми писали, бойова частина Storm Shadow важить 450 кг, що вдвічі більше, ніж в ATACMS.

"Бойова частина у неї вдвічі потужніша за ту саму ATACMS, вона ще й бетонобійна – пробиває армований бетон, ґрунт. Зазвичай такі ракети використовувалися для найбільш захищених об'єктів", – розповів головний редактор військового порталу Defence Express Олег Катков в ефірі телемарафону.

Він зазначив, що практичне застосування Storm Shadow можливе навіть в умовах роботи ППО, адже ця ракета має запрограмований маршрут з обходом протиповітряної оборони противника.

Ефективність ураження британської ракети становить 97%.

За словами Каткова, Storm Shadow здатна "рознести" Кримський міст, але для неї є набагато цікавіші цілі, зокрема в Криму, наприклад, такі як авіабази.

Варто зазначити, що ці ракети, як виявилося, можна обладнати на літаки радянського зразка МіГ-29, які стоять на озброєнні Повітряних сил України.

США не постачатимуть далекобійні ракети Україні

Сполучені Штати Америки не змінили свою думку щодо постачання Україні далекобійних ракет ATACMS, попри плани Британії передати ЗСУ свої ракети великого радіуса дії. Про це пише Politico.

У США вважають, що проблема далекобійної зброї для української армії вирішена через нещодавнє рішення Великої Британії.

За словами одного з американських чиновників, політика Сполучених Штатів щодо ATACMS не змінилася. Водночас він запевнив, що США продовжуватимуть надавати Україні комплекси Patriot, боєприпаси та бронетехніку.

Politico зазначає, що плани Британії поставити ракети в Україну змусили адміністрацію Джо Байдена "зітхнути з полегшенням".

У Сполучених Штатах додають, що табу на постачання ATACMS також пов'язане з їхньою нестачею в арсеналі американської армії.

"З військового погляду, у нас відносно мало ATACMS, і ми також повинні стежити за тим, щоб у нас були власні запаси боєприпасів", – заявив у березні голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі.

Що стосується британських ракет, то Лондон повідомив Києву, що умовою надання такого озброєння є зобов'язання України використовувати цей потенціал тільки по цілях на своїй окупованій території.

Наразі найбільш далекобійною зброєю, яку Україна отримала від західних союзників, є РСЗВ HIMARS зі снарядами GMLRS. Їхня дальність становить близько 80 км.

Українська влада неодноразово просила у США ракети ATACMS дальністю близько 300 км, але поки що безрезультатно.

Читайте також:
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією
Велика Британія вперше передасть Україні бомби Paveway IV: У чому їхня особливість Велика Британія вперше передасть Україні бомби Paveway IV: У чому їхня особливість
Велика Британія виділить Україні найбільший в історії пакет військової допомоги Велика Британія виділить Україні найбільший в історії пакет військової допомоги