USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В УПЦ МП лишається ще близько 30 об'єктів Києво-Печерської лаври

Ці приміщення використовують невідомі особи й точно не відповідають цілям заповідника і монастиря
Києво-Печерська лавра
Києво-Печерська лавра
Джерело: відкриті джерела

Заповіднику "Києво-Печерська лавра" вдалося повернути 11 споруд на території Нижньої лаври. Натомість ще близько 30 приміщень залишаються у користуванні Московського патріархату. Про це заявив виконувач обов'язків гендиректора заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко.

Наразі заповідник передав монастирю усього 79 об'єктів, проте значна частина з них – це замощення, печери, підземні споруди, фортечні мури, підпірні стінки, архітектурні форми.

"Лише 40–42 об'єкти – це повноцінні споруди: житлові, технічні, релігійні. З цих 40 об'єктів 11 вдалося повернути в користування заповідника. Під контроль беруться приміщення, у яких розміщувалися виробництво, торгівля, ресторани чи кафе, – що не було передбачені договором, укладеним між УПЦ МП та заповідником. Ці приміщення використовують невідомі особи й точно не відповідають цілям заповідника і монастиря", – прокоментував Остапенко.

І додав, що об'єкти, де проживають монахи або здійснюється служба, "комісія, звісно, не чіпатиме". Допоки рішення суду не набуде чинності, немає на це правових підстав.

Також, користуючись наявністю судової процедури, представники УПЦ продовжують перебувати у Лаврі.

Однак після остаточних рішень суду монахи повинні або довести, що не мають зв'язків з державою-агресором, виробити новий формат відносин з Україною і звернутися, аби на підставі нового прозорого договору пролонгувати використання приміщень Лаври, або звільнити ці приміщення.

Що взагалі відбувається довкола Лаври?

1 січня 2023 року сплив термін дії договору від 17 червня 2016 року, укладеного між Національним заповідником Києво-Печерська лавра та Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою (Чоловічий монастир) Української православної церкви про надання Успенського собору та Трапезної церкви в почасове безоплатне користування УПЦ.

У березні 2023 року Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір з УПЦ МП про безоплатне користування лаврою в Києві, тож ченці змушені були покинути монастир і всі будівлі.

Але представники УПЦ МП відмовилися це робити. 29 березня до Господарського суду Києва надійшов позов від Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. У ньому вимагали визнати недійсною відмову від договору з УПЦ МП. А намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло заявив, що він та духовенство УПЦ МП не планує покидати Лавру до закінчення судового розгляду.

1 квітня Шевченківський суд Києва відправив Павла під цілодобовий домашній арешт на два місяці за підозрою у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі та виправдовуванні збройної агресії РФ проти України.

12 квітня на території Лаври нарешті розпочала свою роботу Комісія з приймання-передачі державного майна. 5 червня вона завершила свою роботу і заповідник направив чоловічому монастирю УПЦ МП вимогу про невідкладне звільнення, припинення користування та повернення всіх культових будівель та іншого майна, що є державною власністю.

6 липня комісія за допомогою поліції змогла опечатати три корпуси Нижньої лаври – 69, 70 та 71. Комісія планувала опечатати всі приміщення Лаври, крім тих, які необхідні монахам для проживання. Втім, кожного разу це супроводжувалося бойкотом та протестами вірян УПЦ МП.

На території Києво-Печерської лаври 11 серпня вранці забарикадувалися сторонні люди, через що заповідник обмежив доступ відвідувачів на територію Нижньої лаври. Сутичок між вірянами та силовиками сьогодні не спостерігали, а комісія заповідника продовжує опечатувати будівлі, розповіла прессекретарка заповідника Олеся Крамаренко.

За словами Крамаренко, в деяких корпусах Лаври були люди й туди нікого не пускали. Скільки їх було, у пресслужбі достеменно не знали.

Новини за темою: ЮНЕСКО рекомендувала додати до переліку світової спадщини в небезпеці Лавру та собор святої Софії
Читайте також:
Митрополиту УПЦ (МП) Луці СБУ повідомила про підозру: Провокував релігійну ненависть Митрополиту УПЦ (МП) Луці СБУ повідомила про підозру: Провокував релігійну ненависть
Настоятеля Святогірської лаври, який Настоятеля Святогірської лаври, який "зливав" інформацію про розташування Сил оборони України, взяли під варту
СБУ взялася за клірика УПЦ (МП), який закликав молитися за рашистів у війні проти України СБУ взялася за клірика УПЦ (МП), який закликав молитися за рашистів у війні проти України
РПЦ закликала до РПЦ закликала до "священної війни" в Україні: Як реагує УПЦ