USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Мінкульт передав заповіднику "Києво-Печерська лавра" 16 корпусів

Раніше Мінкульт звинуватив УПЦ МП у порушеннях користування майном Києво-Печерської лаври
Лавра
Джерело: відкриті джерела

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики передала у користування Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" 16 корпусів, які перебувають у задовільному стані. Про це інформує пресслужба відомства.

"Протягом 1 та 2 травня 2023 року комісія з приймання-передачі державного майна Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" передала у користування заповідника 16 корпусів. Це пам’ятки як національного, так і місцевого значення", – йдеться в повідомленні.

Серед них: келії Гостинного двору (корпус №55), будинок господарський (корпус №60), лікарня Гостинного двору з церквою Богородиці Всіх скорботних радість (корпус №68), келії Гостинного двору (корпус №69), келії Гостинного двору (корпус №58), келії Гостинного двору (корпус №71), сторожка Гостинного двору (корпус №71-а), а також корпуси: №№72, 72-а, 74-а, 77, 77-а, 77-б, 111, 113, 251 (комплекс споруд галереї від Ближніх до Дальніх печер, підпірна стіна Дебоскета, Ротонда підпірної стіни Дебоскета, лікарня з церквою, Водонапірна вежа).

Зазначається, що представники монастиря забезпечили доступ комісії до приміщень. Огляд проходив у присутності в. о. генерального директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максима Остапенка.

При огляді та прийманні в користування заповідником приміщень корпусів проводилась фото- та відеофіксація. Приміщення перебувають у задовільному стані. 

Кабмін повернув у держвласність корпус №19 Києво-Печерської лаври

Кабінет міністрів повернув у державну власність корпус №19 Національного заповідника "Києво-Печерська лавра", який був у безоплатному користуванні Українського товариства охорони пам'яток історії та культури. Про це інформує Мінкульт.

"Уряд ухвалив постанову, спрямовану на впорядкування питання оренди приміщень та майна Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" за пропозицією МКІП. Ідеться про використання корпусу №19, розташованого за адресою: м. Київ, вул. Лаврська. Будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення й перебуває у державній власності та на балансі Національного заповідника "Києво-Печерська лавра", – ідеться в повідомленні.

У відомстві нагадали, що раніше Українському товариству охорони пам'яток історії та культури передали в безоплатне користування корпус №19 для розміщення фондів Національного музею народної архітектури та побуту України.

Однак Товариство охорони пам'яток зараз не є органом управління Національного музею народної архітектури та побуту України. Таким органом управління музею визначено Мінкультури, а відповідно до закону України "Про оренду державного та комунального майна" передавати державне або комунальне майно в безоплатне користування або позичку забороняється. 

Мінкульт звинуватив УПЦ МП у порушеннях користування майном Києво-Печерської лаври

Міністерство культури та інформаційної політики заявило про порушення з боку УПЦ МП договору оренди, який було укладеного з заповідником "Києво-Печерська лавра". Зокрема УПЦ МП неналежним чином використовувала майно Києво-Печерської лаври.

Мінкульт наголошує, що ці порушення є підставою для розірвання договору оренди.

У відомстві розповіли, що під час перевірки були виявлені наступні порушення:

  • самовільна перебудова, добудова, перепланування пам’яток культурної спадщини та будівництво новобудов на території Заповідника;
  • нецільове використання об’єкта державної власності, зокрема йдеться про підвал 1914 року;
  • неналежне утримання пам’ятки архітектури місцевого значення – книжковий склад, корпус 113;
  • порушення умов підпункту 4 пункту 3.2 договору від 19.07.2013 № 2 щодо зобов’язання не передавати без дозволу заповідника (державної установи) майно третім особам (передано корпуси в суборенду Митрополії УПЦ та Київській духовній академії та семінарії).

Разом з тим у Мінкульті нагадали, що наразі на території Києво-Печерської лаври працює комісія з перевірки наявності, умов зберігання та стану збереженості культурних цінностей.

Раніше цього ж дня в УПЦ МП повідомили, що з 21 березня буде закрито вхід у печери Києво-Печерської лаври. 

"20 березня 2023 року від керівництва національного заповідника "Києво-Печерська лавра" на адресу монастиря надійшов лист з повідомленням про те, що віднині доступ до Ближніх та Дальніх печер музеєм буде припинений через роботу комісії, яка визначатиме рівень збереженості культурних цінностей. Також у зв’язку із цим припиняється доступ до Хрестовоздвиженського храму, Аннозачатіївського храму та храму на честь Собору всіх преподобних Печерських (Теплий храм)", – йдеться в повідомленні. 

Відомо, що комісія працює з 20 березня, дата закінчення її роботи невідома, але під час роботи комісії віряни не зможуть поклонятися мощам.

Що передувало

У грудні 2022 року Києво-Печерську лавру зареєстрували як монастир Православної церкви України. На Різдво за григоріанським календарем митрополит ПЦУ Епіфаній провів у Лаврі перше богослужіння

Згодом стало відомо, що Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" з 29 березня розірве договір про оренду будівель і майна з УПЦ МП. Це стосується всіх приміщень, що орендуються УПЦ у лаврі.

12 березня стало відомо, що Міністерство культури та інформаційної політики України анонсувало проведення ревізії для оцінки стану рухомого майна Києво-Печерської лаври. Зокрема, перевірять мощі святих та музейні експонати. 

"Окрім нерухомого майна там ще є музейні експонати, а саме понад 800 екземплярів, зокрема, мощі святих, які були передані монахам, і щодо них буде окрема ревізія", – сказав голова Міністерства культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в ефірі телемарафону.

Зазначається, що за переміщення майна Києво-Печерської лаври передбачена кримінальна відповідальність. Відповідне законодавство поширюється і на мощі чи музейні експонати.

"Остання ревізія була у 2018 році, і всі об'єкти є у переліку. І будь-який крок, який зможуть здійснити представники УПЦ МП стосовно рухомого майна і власне музейних експонатів, буде зафіксований, і вони матимуть кримінальну відповідальність", – додав Ткаченко.

Джерело: відкриті джерела

Члени Синоду УПЦ МП вимагали зустрічі з Зеленським

20 березня члени Синоду Української православної церкви Московського патріархату на чолі з митрополитом Онуфрієм прибули до Офісу президента, де вимагали зустрічі з Володимиром Зеленським.

За словами церковників, вони хотіли пояснити президенту "справжню, не спотворену позицію УПЦ щодо всіх питань, які стосуються державно-церковних відносин в країні".

На Банковій УПЦ МП так і не прийняли.

Читайте також:
У столиці в розшук оголосили понад 5000 осіб за неявку до ТЦК У столиці в розшук оголосили понад 5000 осіб за неявку до ТЦК
Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві
Петиція про звільнення ректора КНУ набрала необхідну кількість голосів Петиція про звільнення ректора КНУ набрала необхідну кількість голосів
Київський прокурор Гуцуляк оселився в елітному котеджному містечку, де будинки коштують від 18 мільйонів гривень, – розслідування Київський прокурор Гуцуляк оселився в елітному котеджному містечку, де будинки коштують від 18 мільйонів гривень, – розслідування