USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Настоятеля Святогірської лаври, який "зливав" інформацію про розташування Сил оборони України, взяли під варту

Фігуранту загрожує до восьми років позбавлення волі
Повідомлення про підозру митрополиту Святогірської лаври
Повідомлення про підозру митрополиту Святогірської лаври
Джерело: СБУ

Настоятеля Святогірської лаври УПЦ (МП) митрополита Арсенія, який поширював інформацію про розташування Сил оборони України, взяли під варту. Про це інформує Донецька обласна прокуратура.

"За клопотанням прокурорів Донецької обласної прокуратури уродженцю Республіки Карелія РФ, який обґрунтовано підозрюється у несанкціонованому поширенні інформації про розміщення Збройних сил України, обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави (ч. 2 ст. 114-2 КК України)", – йдеться у повідомленні.

Митрополита Святогірської лаври Арсенія взяли під варту
Джерело: Донецька обласна прокуратура

Якщо його вина буде доведена, йому загрожує до восьми років позбавлення волі.

Що відомо про діяльність митрополита?

Раніше Служба безпеки України задокументувала підривну діяльність з боку настоятеля Святогірської лаври УПЦ (МП).

За даними слідства, клірик "здав" окупантам розташування блокпостів Сил оборони у Краматорському районі на Донеччині під час літургії.

"Тоді вікарій під відеозапис назвав прихожанам адреси блокпостів українських військ. Згодом це відео опублікували на сайті лаври та в місцевій групі Телеграм-каналу. Таким чином клірик намагався завуальовано "злити" агресору місця дислокації українських блокпостів у фронтовому районі", – розповіли в СБУ.

Зазначається, що митрополит ще до початку повномасштабного вторгнення Росії висловлював прокремлівські наративи щодо війни в Україні. Про це свідчать неодноразові інтерв’ю вікарія, в яких він називав збройну агресію РФ "громадянським конфліктом".

"На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили митрополиту про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ за можливості їх ідентифікації на місцевості)", – йшлося у дописі.

Раніше

В середині березня Служба безпеки нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційні диверсії на замовлення ФСБ. Тоді було викрито понад 15 учасників угруповання та затримано чотирьох ключових фігурантів. Серед них – один з очільників столичного храму УПЦ (МП), який входив до агентурного апарату російської спецслужби.

Також раніше на Вінниччині настоятель храму УПЦ (МП) прославляв терористів із "ДНР" і намагався дискредитувати ЗСУ. Його викрили і повідомили про підозру.

Читайте також:
Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор
МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду