USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

УПЦ МП оскаржує розрив договору щодо Києво-Печерської лаври, хоче залишитись у монастирі, поки триває суд

Намісник лаври каже, що духовенство УПЦ МП не планує залишати монастир
Києво-Печерська лавра_7
Джерело: Уніан
Монастир Української православної церкви Московського патріархату, який діє у Києво-Печерській лаврі, подав позов до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" про визнання недійсною односторонньої відмови від договору. Про це йдеться в ухвалі Господарського суду Києва від 24 березня.

Свято-Успенська Києво-Печерська лавра/Чоловічий монастир УПЦ МП подав позов 23 березня. Як зазначається у рішенні, суддя, який мав розглядати справу, заявив про самовідвід. Тож справу передадуть уповноваженому працівнику Господарського суду Києва для розв'язання питання про повторний автоматичний розподіл справи.

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло заявив, що він та духовенство УПЦ МП має право залишитись і не планує покидати лавру до закінчення судового розгляду із заповідником, пише "Українська правда".

"Закон на нашому боці. Ми залишимось у лаврі до закінчення судового розгляду. У нас довгостроковий контракт, який не можна розірвати під час воєнного часу. Нам запропонували "компроміс": виїжджають з лаври блаженніший Онуфрій, семінарія і я. Я сказав, що з хреста не сходять, з хреста знімають. Ми не потребуємо таких "компромісів"", – додав митрополит Павло.

Раніше

СБУ з середини листопада 2022 року проводила обшуки в єпархіях УПЦ Московського патріархату

РНБО після численних випадків виявлення на обʼєктах УПЦ (МП) кремлівських агіток і поширення серед вірян антиукраїнських наративів ініціювала заборонення повʼязаних із Росією релігійних організацій. Також складено два санкційних списки проти повʼязаних з цією церквою осіб.

2 грудня санкції застосували, зокрема проти намісника Києво-Печерської лаври Павла, ексдепутата Вадима Новінського, а також ще восьми церковних діячів. На початку січня 2023 року президент Зеленський призупинив громадянство низки священників УПЦ МП. Зокрема, йдеться про митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, якому СБУ вручило підозру у держзраді.

В той же час в Управлінні верховного комісара ООН з прав людини заявили, що обшуки українських силовиків у будівлях УПЦ МП по всій Україні можуть мати "дискримінаційний характер". Зокрема автори публікації наголошують на обшуках, що були проведені СБУ у монастирях, офісах та навчальних закладах Української православної церкви МП, а також застосування в окремих випадках поліграфа.

В українському МЗС кажуть у відповідь, що свобода не тотожна праву займатися діяльністю, яка підриває національну безпеку. 

Читайте також:
Настоятеля Святогірської лаври, який Настоятеля Святогірської лаври, який "зливав" інформацію про розташування Сил оборони України, взяли під варту
СБУ взялася за клірика УПЦ (МП), який закликав молитися за рашистів у війні проти України СБУ взялася за клірика УПЦ (МП), який закликав молитися за рашистів у війні проти України
РПЦ закликала до РПЦ закликала до "священної війни" в Україні: Як реагує УПЦ
"Під прикриттям" УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні: Викрито агентурну мережу ФСБ