USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

РПЦ закликала до "священної війни" в Україні: Як реагує УПЦ

Російська православна церква закликала вірян на "священну війну" з Україною
Патріарх Кирил РПЦ
Джерело: відкриті джерела

Російська православна церква закріпила засади своєї діяльності в новому документі – так званому наказі XXV Всесвітнього російського народного собору "Сьогодення та майбутнє російського світу", що відбувся 27 березня 2024 року в Москві. Очолював з’їзд предстоятель РПЦ патріарх Кирил, відомий своєю підтримкою політики диктатора Володимира Путіна та агресивної війни проти України.

У документі так звану "СВО" московські церковники називають "новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу".

"З духовно-моральної точки зору, "спеціальна військова операція" є "священною війною", в якій Росія і її народ, захищаючи єдиний духовний простір Святої Русі, виконують місію "стримувача", що захищає світ від натиску глобалізму і перемоги Заходу, що впав у сатанізм", – зазначають московські церковники.

Існування незалежної України, яку в РПЦ називають "русофобським, ворожим до Росії політичним режимом", має бути припинене, вся територія України повинна ввійти під вплив РФ, а українці повинні "возз’єднатися з російським народом", йдеться в документі.

Таке "возз'єднання", як бачить собі московська церква, "має стати одним із пріоритетних завдань зовнішньої політики Росії". РФ слід повернутися до "існуючої більше трьох століть доктрини триєдності російського народу, згідно з якою російський народ складається з великоросів, малоросів і білорусів, які є гілками (субетносами) одного народу, а поняття "руський" охоплює всіх східних слов'ян – нащадків історичної Русі", – записано в наказі.

У вступній частині документа вказано, що він є "наказом, адресованим органам законодавчої та виконавчої влади Росії", а "доктрина триєдності має отримати законодавче закріплення, ставши невід'ємною частиною російської системи права".

Українська православна церква (донедавна УПЦ Московського патріархату) заявила на своїй сторінці у Фейсбуці, що "відмежовується, категорично не поділяє і засуджує викладені в цьому документі ідеї". В УПЦ зазначили, що відмежовуються від ідеології "русского міра", а твердження московських церковників про те, що так звана "СВО" є "священною війною", суперечить базовим принципам християнської моралі.

Митрополит Євстратій Зоря, архієрей Православної церкви України, відреагував на цю заяву дописом на своїй Фейсбук-сторінці: "Структура Московського патріархату в Україні на чолі з митрополитом Онуфрієм цілком нагадує особу, яка страждає від домашнього насильства, але не здатна порвати з насильником… Вони бояться його погроз та переслідування, бояться "піти з дому", тобто вийти із системи МП, бо "залишаться на вулиці" – "без канонічності". Вони бояться його зв’язків, адвокатів, грошей, впливу".

Нагадаємо, комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні і в цілому законопроєкт №8371 про заборону релігійних організацій, які повʼязані з Росією. Зокрема йдеться про заборону УПЦ (МП). 

Читайте також:
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
"Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну
На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій
Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено