USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Києво-Печерська лавра отримала нового в.о. намісника: Ним став архімандрит УПЦ МП, який перейшов до ПЦУ

Новий предстоятель лаври закликав визнати нову канонічну реальність існування в Україні Помісної православної церкви, якій надано Томос про автокефалію
Києво-Печерська лавра_6
Джерело: Уніан

Архімандрит Києво-Печерської лаври УПЦ (МП) Авраамій (Лотиш) перейшов до ПЦУ та був затверджений виконувачем обов'язків намісника Києво-Печерської лаври. Про це сказано на сайті Православної церкви України.

Як йдеться у пресслужбі ПЦУ, Авраамій звернувся до Блаженнішого митрополита Епіфанія з проханням затвердити його серед братії у складі монастиря ПЦУ.

"Епіфаній задовольнив його прохання та благословив отцю Авраамію виконувати обов'язки намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври у складі Православної церкви України", – йдеться у повідомленні.

Предстоятель ПЦУ звернувся до уряду з проханням надати у користування українській лаврі приміщення для здійснення богослужінь, проживання братії та монастирської діяльності.

Новий намісник лаври звернувся до братії монастиря. У недавніх подіях, пов'язаних з лаврою, він звинуватив митрополита Павла (Лебідь) та Синод.

"Замість діалогу – закритість і погрози. Замість усвідомлення необхідності правдиво, щиро і остаточно розірвати підпорядкування Москві, яка веде проти нас війну, – туманні та половинчасті рішення та заяви, які кожен тлумачить як бажає. Замість пошуків шляхів єднання православних та примирення – розпалювання протистояння", – сказав Авраамій.

Також він закликав визнати нову канонічну реальність існування в Україні Помісної православної церкви, якій надано Томос про автокефалію.

"У тому, що відбувається, я бачу дію Промислу Божого і спонукання для всіх нас визнати нову канонічну реальність існування в Україні Помісної православної церкви, якій надано Томос про автокефалію, яка має визнання Вселенського патріарха та Помісних церков, яка має канонічно обраного Предстоятеля Блаженнішої і всієї України. Печерська лавра", – сказав Авраамій.

Хронологія подій у лаврі

СБУ з середини листопада 2022 року проводила обшуки в єпархіях УПЦ Московського патріархату

РНБО після численних випадків виявлення на обʼєктах УПЦ (МП) кремлівських агіток і поширення серед вірян антиукраїнських наративів ініціювала заборонення повʼязаних із Росією релігійних організацій. Також складено два санкційних списки проти повʼязаних з цією церквою осіб.

2 грудня санкції застосували, зокрема проти намісника Києво-Печерської лаври Павла, ексдепутата Вадима Новінського, а також ще восьми церковних діячів. На початку січня 2023 року президент Зеленський призупинив громадянство низки священників УПЦ МП. Зокрема, йдеться про митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, якому СБУ вручило підозру у держзраді.

В тому ж місяці Києво-Печерську лавру зареєстрували як монастир Православної церкви України. На Різдво за григоріанським календарем митрополит ПЦУ Епіфаній провів у Лаврі перше богослужіння

Згодом стало відомо, що Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" з 29 березня розірве договір про оренду будівель і майна з УПЦ МП. Це стосується всіх приміщень, що орендуються УПЦ у лаврі.

В підсумку МП подав позов до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" про визнання недійсною односторонньої відмови від договору.
Читайте також:
Клірику УПЦ (МП), який організовував провокації у Києво-Печерській лаврі, повідомили про підозру Клірику УПЦ (МП), який організовував провокації у Києво-Печерській лаврі, повідомили про підозру
У Києво-Печерській лаврі представили колекцію У Києво-Печерській лаврі представили колекцію "скіфського золота". Фото, відео
Києво-Печерська лавра переходить на новоюліанський календар Києво-Печерська лавра переходить на новоюліанський календар
Блогерка, що провокувала сутички і релігійну ворожнечу біля Києво-Печерської лаври, отримала підозру Блогерка, що провокувала сутички і релігійну ворожнечу біля Києво-Печерської лаври, отримала підозру