USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Митрополиту УПЦ (МП) Луці СБУ повідомила про підозру: Провокував релігійну ненависть

Луці (Андрію Коваленку) загрожує тюремне ув’язнення
Лука_3
СБУ вручає підозру митрополиту
Джерело: Telegram СБУ

Служба безпеки України повідомила про підозру підсанкційному митрополиту УПЦ (МП) із Запоріжжя Луці (Андрію Коваленку), до якого вранці завітала з обшуками. Клірика підозрюють у розпалюванні релігійної ненависті в Україні, зазначили в пресслужбі СБУ.

Слідство встановило, що митрополит публічно висловлював своє зневажливе ставлення до парафіян інших конфесій. І неодноразово "згадував" це під час спілкування з прихожанами та під час церковних літургій.

"Також Лука розміщував провокативні дописи на особистому Тг-каналі, де ображав релігійні почуття представників інших конфесій, розхитуючи суспільно-політичну обстановку в прифронтовому Запоріжжі на користь РФ. Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила факти підривної діяльності клірика проти державної безпеки України", – розповіли правоохоронці.

Наразі вирішується питання щодо обрання митрополиту запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Луці загрожує тюремне ув’язнення.

Чим відомий митрополит?

Митрополит УПЦ (МП) Лука відомий тим, що ще у 2022 році заявляв, що українці заслужили бомбардування, бо "терплять гей-паради в Києві" і тому "українці проти Бога і заслуговують на участь Содома та Гоморри".

Тоді ж у грудні 2022 року президент України Володимир Зеленський запроваджував проти митрополита Луки та ще шістьох інших діячів УПЦ (МП) персональні санкції терміном на п'ять років. 

А у 2023 році Коваленко говорив, що масштаби гонінь часів Сталіна – Хрущова на Церкву були мізерно малі порівняно з тим, що відбувається зараз в Україні. І що причиною Куренівської трагедії стало закриття Києво-Печерської лаври та зазначив, що зараз Україною керує ворог роду людського.

Новини за темою: СБУ взялася за клірика УПЦ (МП), який закликав молитися за рашистів у війні проти України

Нещодавно ми писали про настоятеля Святогірської лаври УПЦ (МП) митрополита Арсенія, який поширював інформацію про розташування Сил оборони України, і якого теж взяли під варту. 

Також  в середині березня Служба безпеки нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційні диверсії на замовлення ФСБ. Тоді викрили понад 15 учасників угруповання та затримано чотирьох ключових фігурантів. Серед них – один з очільників столичного храму УПЦ (МП), який входив до агентурного апарату російської спецслужби.

Читайте також:
Заробили на ухилянтах понад 40 млн гривень: СБУ затримала злочинців, причетних до схеми Заробили на ухилянтах понад 40 млн гривень: СБУ затримала злочинців, причетних до схеми
СБУ заочно повідомила про підозру головному конструктору російських дронів ZALA та СБУ заочно повідомила про підозру головному конструктору російських дронів ZALA та "Ланцет"
У Бердянську ліквідували суддю-зрадника Ломейка У Бердянську ліквідували суддю-зрадника Ломейка
СБУ затримала кілера ФСБ, який спробував вбити посадовця Мелітопольської міськради СБУ затримала кілера ФСБ, який спробував вбити посадовця Мелітопольської міськради