USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні заарештували п'ять російських суден, які вивозили награбоване зерно через Крим

Через Крим викрадене зерно перевозили до третіх країн
Морський порт
Севастопольський морський торговельний порт
Джерело: відкриті джерела

Суд наклав арешт на п'ять морських суден, які причетні до перевезення через окупований Крим награбованого українського зерна. Про це повідомила пресслужба Офісу генпрокурора.

Судна "Вера", "Волго-дон 5043 та 205", а також "Волго-балт 188 й 106" під російськими прапорами здійснювали регулярні незаконні заходи до закритого Севастопольського морського торговельного порту.

Зловмисники переправляли викрадене українське зерно до третіх країн та використовували Крим як своєрідний логістичний хаб.

Новини за темою: У Польщі розпочинають розслідування шахрайських схем з українським зерном

Судом накладено арешти на 15 таких суден-порушників.

Нагадаємо, що з липня 2014 року Україна офіційно припинила функціонування всіх портів окупованої території АР Крим та м. Севастополя, гавані півострова закриті для міжнародного судноплавства.

Заходження суден під іноземним прапором до морських портів Криму правоохоронні органи автономії кваліфікують як дії, що підривають суверенітет України та порушують норми національного законодавства, що тягне за собою кримінальну відповідальність судновласників, операторів та капітанів суден.

Новини за темою: Українське зерно розбрату. Чому його експорт викликав протести у країнах Європи і чого чекати далі?

Ситуація з зерном в Україні

Росія у середу, 26 квітня, вкотре заблокувала рух Чорноморським зерновим коридором. Росіяни не погодили рух суден з українських портів.  

Через це три судна не змогли покинути порти Чорноморськ, Одеса та Південний. Одне з них мало доставити пшеницю до Ефіопії. Ще одне судно чекає на прохід до порту Одеси в районі Суліни.

До речі, 13 березня Росія погодила продовження своєї частини "зернової угоди", але лише на 60 днів, а не на 120, як передбачено в угоді 2022 року.  

Україна виступила категорично проти такої ініціативи Росії, бо вона не відповідає угоді РФ з Туреччиною та ООН.

Угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море Україна підписала з Туреччиною та ООН у липні 2022 року. Дзеркальну угоду з Організацією Об'єднаних Націй і Туреччиною підписала Росія. Між собою Україна та РФ не підписували домовленостей.

Термін угоди визначили на 120 днів із дня підписання – тобто до листопада, потім продовжили ще на 120 днів. 

Станом на початок року Україна відправила 675 суден із вантажем в 18,4 млн тонн. Частка Африки становить 2,3 млн тонн, Азії – 5,1 млн тонн, Європи – 7,5 млн тонн, Близького Сходу – 3,4 млн тонн.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали