USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Українське зерно розбрату. Чому його експорт викликав протести у країнах Європи і чого чекати далі?

Що відбувається, чому відбувається і що з цим всім планують робити
Зерно
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні війна. Тому українське зерно дешевше, ніж зерно у сусідніх країнах Європи. Тому в цих країнах почали протестувати проти імпорту зерна з України. Тому ці протести викликали тимчасові заборони. Тому ці заборони викликали критику з Євросоюзу. Тому включилась Єврокомісія, і зараз всі сторони шукають, яким чином вийти із проблемної ситуації. 

Тепер детальніше. 

Чому українське зерно дешеве? 

Тут потрібен невеличкий відступ. Трохи більше ніж рік тому, 24 лютого 2022 року, Російська Федерація розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Частина території нашої держави опинилася під окупацією, на частині – розпочались і досі продовжуються бойові дії. 

Українські порти було заблоковано, тому довелося шукати альтернативні способи експорту зерна. Зокрема, наземними шляхами. 

Що було далі? 

Наприкінці квітня 2022-го Єврокомісія запропонувала скасувати усі мита для ввезення українських товарів. Ця пропозиція була втілена у життя у червні.

У травні 2022 року з України запустили так звані "коридори солідарності" – альтернативні маршрути залізницею, автомобільним транспортом та портами Дунаю. 

У липні в Стамбулі було підписано "зернову угоду" між Україною, Росією, Туреччиною та ООН. Це нарешті дозволило почати експортувати частину українського зерна морем.

Але

Значна його частина далі експортується наземними шляхами. Що своєю чергою викликає додаткові витрати на логістику. Відповідно, трейдери почали платити менше за українську агропродукцію. Також на ціну українського зерна вплинуло скасування мит. Зрештою, наше зерно стало дешевшим. 

Чому почалися протести? 

Джерело: відкриті джерела

Через дешевий імпорт.

За оцінками Європейської комісії, фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили 417 мільйонів євро від напливу дешевшого українського зерна на їхні ринки.

"Економічна правда" пише, що за 2022 рік українські аграрії наростили експорт до країн Євросоюзу на 65%. 

Експорт зерна в Польщу за 2022-й без урахування транзиту зріс у 38 разів, в Угорщину – у 54 рази, у Словаччину – у 575 разів, у Румунію – у 690 разів.

Ціни впали. Для прикладу, у Польщі за березень цього року внутрішні ціни на пшеницю і сою просіли на 50 дол./т, а на ріпак – на 120 дол./т.

Місцеві фермери звинувачують у цій ситуації українське зерно і з початку січня вже декілька разів виходили на протести. 

Протестувати також виходили в Болгарії і Румунії. "Радіо Свобода" пише, що фермери в болгарському місті Русе заблокували основні пункти пропуску на кордоні з Румунією, використовуючи свої трактори, щоб не дати вантажівкам перетнути головний міст через Дунай.

Болгари кажуть, що близько 40% відсотків їх минулорічного врожаю – переважно зерна та насіння соняшнику – залишаються непроданими, а надлишки нереалізованої продукції означають, що у них бракує місця для зберігання цьогорічного врожаю.

Близько 100 фермерів на початку квітня збиралися в Бухаресті, а сотні інших протестували по всій Румунії в довгих колонах тракторів. Фермери також приходили до офісу представника Європейської комісії в Бухаресті, тримаючи плакати з написом: "Не карайте нашу солідарність" і закликаючи офіційних осіб Європейського Союзу "взяти на себе відповідальність, діяти, дбати".

Далі просто хронологія

Джерело: відкриті джерела

1. 28 березня. Румунія і Польща ведуть переговори з Європейською комісією щодо механізмів відстеження українського зерна. Причина: гарантувати, що місцеві фермери не постраждають від потоку дешевого імпорту.

2. 30 березня. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявляє, що в уряді планують розробити правила, які дозволять обмежити ввезення українського збіжжя до країни, бо "це зерно сьогодні дестабілізує наш ринок". 

3. 5 квітня. Візит Володимира Зеленського до Польщі. Обговорено питання ввезення українського зерна до ЄС через Польщу. За словами президента України, сторони знайшли вихід. 

4. Наступний день, 6 квітня. Речник польського уряду Петро Мюллер заявив, що українське зерно, яке транспортують через Польщу до третіх країн, не розвантажуватиметься на території країни.

5. 7 квітня. Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський зазначив, що Україна припинить до нового сезону експорт зерна та олійних культур до Польщі.

6. 15 квітня. Міністр розвитку та технологій Польщі Вальдемар Буда повідомив, що затвердив заборону на імпорт української сільгосппродукції. У Міністерстві аграрної політики України заявили, що шкодують через рішення польської сторони та сподіваються домовитися з польським урядом щодо транзиту.

7. 16 квітня. Уряд Угорщини слідом за Польщею ухвалив рішення тимчасово заборонити імпорт агропродукції з України задля захисту інтересів місцевих виробників.

8. 17 квітня. Уряд Словаччини ухвалив рішення про тимчасове зупинення імпорту зерна та деяких харчових продуктів з України. Транзит продуктів українського виробництва через Словаччину й надалі можливий.

Чому забороняють транзит? 

Тому що, за словами місцевих фермерів, українське зерно замість того, щоб проходити транзитом через країни, осідає на внутрішніх ринках. 

Проте

Переговори йдуть. І Польща в ніч на 21 квітня транзит вже розблокувала. 

Процедура транзиту гарантує, що транзитні декларації, зроблені на українсько-польському кордоні, не можна змінити на території Польщі. Це гарантує, що транзитні товари не будуть продані на польському ринку.

Слово Європейській комісії 

ЄК не сподобались односторонні національні заходи щодо обмеження ввезення української агропродукції. У комісії планують виділити 100 млн євро для фермерів, які постраждали від напливу українського зерна. 

Але

Ця допомога можлива лише при відмові від односторонніх обмежень.

"Якщо ви уважно прочитаєте заяву виконавчого віцепрезидента (Валдіса Домбровскіса, – ред.), то побачите, що він сказав: "Заходи, які пропонує Єврокомісія, відтепер залежать від того, чи скасують ці країни свої односторонні заходи, щоб ми могли рухатися до більш європейських рамок", – зазначив на брифінгу у Брюсселі 20 квітня старший речник Єврокомісії Ерік Мамер.

Він же нагадав, що проблеми були повністю створені Росією через блокування експорту української агропродукції Чорним морем.

Мамер наголосив, що Брюссель пропонує спільний європейський підхід, щоб спробувати впоратися із проблемою.

Така ідея є

Financial Times, посилаючись на інформацію від високопосадовців Євросоюзу, написав, що Брюссель готує надзвичайні обмеження на імпорт українського зерна до п'яти країн – членів ЄС: Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини та Болгарії. 

За даними видання, кроки, що обговорюються, заборонять імпорт зернової продукції до цих країн, за винятком реекспорту до інших країн – членів Євросоюзу або інших частин світу. Очікується, що заборона діятиме до червня.

Що кажуть в Україні? 

Джерело: відкриті джерела

Заступник міністра аграрної політики та продовольства Маркіян Дмитрасевич в коментарі "Суспільному" спростував чутки про погану якість українського зерна (а такі теж є серед аргументів "проти").

"Ми розуміємо, що в Польщі в жовтні будуть вибори і, на наш погляд, коли починається політика, тоді здоровий розрахунок і цифри відходять на другий план", – сказав посадовець.

Він пояснив, що у кожної партії зерна – кукурудзи, пшениці, ріпака, сої – є продавець та покупець. У продавця та покупця є свої контракти, в яких визначаються вимоги до якості.

"Ніхто не скасовував перевірок, які відбуваються на кордоні щодо якості української продукції, незалежно від країни, через яку українське зерно заїжджає. Якщо були б найменші претензії до якості українського зерна, то ті ж польські, німецькі, іспанські покупці його не купували б. Ми отримували б нотифікації, і це зерно не мало б шансу бути реалізованим на ринках ЄС чи третіх країн", – зазначила посол з особливих доручень МЗС Ольга Трофімцева. 

"Факт у тому, що через війну й інші обставини до цього ціни на ресурси (включаючи агро) злетіли до рекордних. І зараз поступово почали знижуватися на всіх ринках. Але не скажу, що агропродукція прямо дешевшає, тому тут звинувачувати наших фермерів дуже дивно. Вартість знижується повсюдно, але все ще залишається високою", – додав народний депутат Ярослав Железняк.

"Україна зазнаватиме збитків через ембарго на експорт своєї с/г продукції до сусідніх країн ЄС. Упевнений, що шляхом взаємних поступок і підтримки з боку ЄС скоріший компроміс у цьому питанні буде знайдено", – резюмував нардеп Данило Гетманцев.

Читайте також:
США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони
За допомогою ATACMS Україна може послабити російську логістику та уражати російські аеродроми і склади боєприпасів, – ISW За допомогою ATACMS Україна може послабити російську логістику та уражати російські аеродроми і склади боєприпасів, – ISW
Призовники більше не зможуть отримати паспорти за межами України Призовники більше не зможуть отримати паспорти за межами України