USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

У Польщі розпочинають розслідування шахрайських схем з українським зерном

Група розслідуватиме факти підробки документів, через які українське зерно залишалось у Польщі, а не йшло транзитом до країн Азії та Африки
Генпрокурор Збігнєв Зіобро
Генпрокурор Польщі Збігнєв Зіобро
Джерело: Польське радіо

Міністр юстиції та генпрокурор Польщі Збігнєв Зебро заявив про створення спеціальної слідчої групи з розслідування практики нелегального імпорту українського зерна до Польщі. Про це пише Polskei Radio.

До складу групи увійдуть шість прокурорів із Жешува, які співпрацюватимуть з Агентством внутрішньої безпеки, митною та податковою службами.

Група розслідуватиме, зокрема, факти підробки документів, через які зерно з України залишалося на польському ринку, а не йшло транзитом до країн Азії та Африки. Поставлено завдання виявити компанії та групи осіб, які розробили та використали нелегальні схеми ввезення українського зерна.

За словами міністра юстиції, вже порушено кілька справ за підозрою у шахрайстві з українським зерном.

"Це явище має серйозний характер, воно ставить під загрозу продовольчий суверенітет Польщі. Створення ситуації, коли польські фермери зазнають невиправданих збитків внаслідок митної політики ЄС та патологічних порушень закону, не може бути виправданим", – цитує міністра видання Wprost.

Влада Євросоюзу не погодилася ввести тарифи на зерно з України, як того вимагали Польща та інші країни Центральної Європи, які скаржилися на надлишок українського зерна на своїх ринках.

Раніше

Президент України Володимир Зеленський під час спільного брифінгу з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким у Варшаві повідомив, що питання контролю за експортом українського зерна, на чому наполягають польські фермери, найближчим часом буде врегульовано.

Вже 7 квітня стало відомо, що Польща тимчасово припинить закупівлю українського зерна, оскільки через імпорт почалися проблеми з цінами на внутрішньому ринку.

Також міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик йде з посади на тлі масових протестів фермерів у зв'язку з поставками зерна з України. 

Читайте також:
У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського
Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн
Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом
"Куб", "Osa-P" та "С-125 Newa SC": Ракети до яких систем ППО може передати Україні Польща?