USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Робота "зернового коридору" розблокована

09.05.2023 17:19 111
На інспекцію в Туреччині очікує 90 суден, з яких 62 – це кораблі, які йдуть під завантаження
зернова ініціатива
Джерело: відкриті джерела

"Зерновий коридор" відновив свою роботу. Про це інформує агентство "Анадолу" із посиланням на джерела у Міністерстві оборони Туреччини.

"Джерела в Міноборони Туреччини, коментуючи ситуацію, повідомили, що завдяки зусиллям офіційної Анкари моніторинг судів відновлено і "зерновий коридор" знову запрацював", – йдеться у повідомленні.

Блокування РФ "зернового коридору"

8 травня стало відомо, що Росія  знову заблокувала "зернову ініціативу", відмовившись реєструвати судна на вхід та проводити їх інспекції. На інспекцію в територіальних водах Туреччини очікували 90 суден, з яких 62 – це кораблі, які йдуть під завантаження. 

У середу, 26 квітня, Росія вкотре заблокувала рух Чорноморським зерновим коридором. Росіяни не погодили рух суден з українських портів. 

"Так, 25 квітня в Спільному координаційному центрі представники Росії відмовились погоджувати рух суден до/з морських портів України по гуманітарному коридору, що діє в рамках Чорноморської ініціативи з питань експорту зерна та пов’язаних продовольчих вантажів морським шляхом", – повідомили Військово-морські сили України.

Через це порти Чорноморськ, Одеса та Південний сьогодні не змогли покинути три кораблі. Один з них мав доставити пшеницю до Ефіопії. Також одне судно чекає на прохід до порту Одеси в районі Суліни.

"Крім того, з ранку 26 лютого мережею інтернет стала поширюватись неправдива інформація щодо начебто заборони Військово-морськими силами Збройних сил України руху торговельних суден в рамках зернової ініціативи з/до портів Великої Одеси. Така інформація абсолютно не відповідає дійсності", – уточнюють у ВМС.

Зазначається, що Україна неухильно виконує всі покладені на неї в рамках Чорноморської зернової ініціативи зобов'язання і покладає максимум зусиль для підтримання та розширення експорту зерна та пов’язаних продовольчих вантажів морським шляхом в інтересах нашої держави. 

Раніше

13 березня стало відомо, що Росія погодила продовження своєї частини "зернової угоди" лише на 60 днів, а не на 120, як передбачено в угоді 2022 року. Про це повідомляє російський МЗС.

Зазначимо, що на цей момент офіційної реакції ні ООН, ні Туреччини як інших сторін угоди поки немає.

Днями продовження угоди лише на 60 днів анонсував заступник глави МЗС РФ Сергій Вершинін.

"Російська сторона, відзначаючи пакетний характер запропонованих генсекретарем ООН Антоніу Гутеррешем стамбульських домовленостей, не заперечує проти чергового продовження Чорноморської ініціативи після закінчення другого терміну 18 березня, але тільки на 60 днів", – заявив він.

Позиція України

Україна виступила категорично проти такої ініціативи Росії. Міністр інфраструктури Олександр Кубраков написав у Twitter, що це не відповідає угоді РФ з Туреччиною та ООН.

"Угода про Чорноморську зернову ініціативу передбачає продовження як мінімум на 120 днів, тому позиція Росії про продовження угоди лише на 60 днів суперечить документу, підписаному Туреччиною та ООН", – наголосив він.

Про "зернову ініціативу"

Угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море Україна підписала з Туреччиною та ООН у липні 2022 року. Дзеркальну угоду з Організацією Об'єднаних Націй і Туреччиною підписала Росія. Між собою Україна та РФ не підписували домовленостей.

Термін угоди визначили на 120 днів із дня підписання – тобто до листопада, потім продовжили ще на 120 днів. 

Крім того, 26 листопада президент Володимир Зеленський оголосив про початок програми Grain from Ukraine ("Зерно з України"). Її метою стане забезпечення зерном бідних країн Азії та Африки.

Станом на кінець січня Україна вже відправила 675 суден із вантажем в 18,4 млн тонн. Частка Африки становить 2,3 млн тонн, Азії – 5,1 млн тонн, Європи – 7,5 млн тонн, Близького Сходу – 3,4 млн тонн.

Читайте також:
Україна, майже напевно, знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, - Міноборони Британії Україна, майже напевно, знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, - Міноборони Британії
Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW
Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США
Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ