USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Уряд створив Центр зі збереження культурної спадщини на територіях, постраждалих від руйнування Каховської ГЕС

Координаційний центр має у двотижневий строк розробити та подати МКІП план заходів для захисту культурної спадщини та цінностей на цих територіях
Каховська ГЕС
Каховська ГЕС
Джерело: відкриті джерела

Уряд створив Координаційний центр зі збереження культурної спадщини на територіях, постраждалих від руйнування Каховської гідроелектростанції (ГЕС). Це рішення ухвалили напередодні, поінформували в пресслужбі Штабу ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС російськими терористами.

Так, Координаційний центр має у двотижневий строк розробити та подати Міністерству культури й інформаційної політики (МКІП) план заходів для захисту культурної спадщини та цінностей на цих територіях.

Після цього план затвердить Кабінет міністрів України.

"Крім того, Координаційний центр звернеться до міжнародних інституцій для отримання допомоги зі збереження, документування, дослідження та музеєфікації об'єктів культурної спадщини на постраждалих територіях", – йдеться у повідомленні.

Головою Координаційного центру призначили главу МКІП Олександра Ткаченка. Склад центру також включає представників МКІП, Мінінфраструктури, МОН, МВС, Міноборони, Нацполіції, Сил територіальної оборони Збройних сил, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Херсонської ОВА та Інституту археології НАН.

Відзначимо, на затопленій ділянці берега Національного заповідника "Хортиця", що в Запоріжжі, виявили унікальну знахідку – старовинний човен-моноксил, виготовлений з суцільного стовбура деревини, ймовірно дубу, довжиною майже 7 м. 30 червня знахідку презентували ЗМІ, повідомив очільник Міністерства культури й інформаційної політики України (МКІП) Олександр Ткаченко.

Раніше

Наслідки катастрофи підриву росіянами Каховської ГЕС торкнулись багатьох сфер. Внаслідок падіння рівня води у Дніпрі під загрозою знищення опинилися численні пам'ятки історії та археології, які знаходилися на затоплених ділянках.

До речі, на підтоплених внаслідок підриву Каховської ГЕС територіях нарахували понад 50 пам’яток різних часів. Зокрема, одні з таких на 10 кілометрів виявили у Василівці Василівського району Запорізької області. Про це в ефірі UWN розповів археолог, науковий співробітник національного заповідника "Хортиця" Олег Тубольцев.

Новини за темою: В Олешках внаслідок підриву Каховської ГЕС затопило музей української художниці, – підтвердження МКІП

Читайте також:
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси
Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень
Міністр розвитку Німеччини 16 годин добиралася до Києва, щоб зустрітися з віцепрем'єром Кубраковим, а його звільнили Міністр розвитку Німеччини 16 годин добиралася до Києва, щоб зустрітися з віцепрем'єром Кубраковим, а його звільнили