USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

На раніше затопленій ділянці берега Національного заповідника "Хортиця" знайшли старовинний човен-моноксил

У минулому біля берегів о. Хортиця заходили подібні човни, які пов'язані з давньоруським поселенням на острові X–XIV століть
човен_1
Джерело: Telegram/Олександр Ткаченко

На раніше затопленій ділянці берега Національного заповідника "Хортиця", що в Запоріжжі, виявили унікальну знахідку – старовинний човен-моноксил, виготовлений з суцільного стовбура деревини, ймовірно дубу, довжиною майже 7 м. 30 червня знахідку презентували ЗМІ, повідомив очільник Міністерства культури й інформаційної політики України (МКІП) Олександр Ткаченко.

За його словами, у минулому біля берегів о. Хортиця знаходили подібні човни, які пов'язані з давньоруським поселенням на острові X–XIV століть.

"Згідно зі станом збереженості деревини можна припустити, що вік виявленого човна не менше 300 років. Але більш точне датування стане можливе після проведення радіовуглецевого аналізу. Зараз човен потребує термінових робіт з консервації та надалі реставрації, аби стати музейним експонатом", – пояснив Ткаченко.

І додав, що спеціалісти заповідника вже працюють над цим.

Крім того, археологічні роботи на постраждалих від катастрофи територіях тривають. Задля моніторингу, фіксації пошкоджень та інших невідкладних робіт об'єднують зусилля науковці-археологи, музейники, пам'ятко- та правоохоронці.

"Відповідну дорожню карту в Міністерстві культури та інформаційної політики обговорили з Інститутом археології НАН України та іншими партнерами, а також з Національним заповідником "Хортиця". Завдяки чому вже вдається ефективно працювати та виявляти нові знахідки", – сказав чиновник.

Наслідки катастрофи підриву росіянами Каховської ГЕС торкнулись багатьох сфер. Внаслідок падіння рівня води у Дніпрі під загрозою знищення опинилися численні пам'ятки історії та археології, які знаходилися на затоплених ділянках.

Новини за темою: В Олешках внаслідок підриву Каховської ГЕС затопило музей української художниці, – підтвердження МКІП

Тож у відомстві мали реагувати миттєво, зауважив Ткаченко, і з перших днів досліджувати території, які раніше були затоплені.

До речі, на підтоплених внаслідок підриву Каховської ГЕС територіях нарахували понад 50 пам’яток різних часів. Зокрема, одні з таких на 10 кілометрів виявили у Василівці Василівського району Запорізької області. Про це в ефірі UWN розповів археолог, науковий співробітник національного заповідника "Хортиця" Олег Тубольцев.

Читайте також:
Стартував відбір проєктів для реставрації культурних пам’яток України Стартував відбір проєктів для реставрації культурних пам’яток України
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог
Мінкульт визнав пересувний цирк критично важливим для економіки: Його працівники отримають бронювання від мобілізації Мінкульт визнав пересувний цирк критично важливим для економіки: Його працівники отримають бронювання від мобілізації
Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених