USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси

Якщо постанову ухвалять, то ліки можуть здорожчати
ліки
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Уряд розробив проєкт постанови, яким хоче заборонити роботу маркетплейсів. Йдеться про проєкт "Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів".

Документом пропонується встановити, що відпуск лікарських засобів з аптек та їх структурних підрозділів за попереднім замовленням споживача може здійснювати ліцензіат, який має право на здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами. А розміщення пропозицій щодо продажу ліків за попереднім замовленням може здійснюватись виключно на вебсайті ліцензіата.

"Фактично дія документа унеможливить використання аптеками послуг прайс-агрегаторів. Тепер згідно з  проєктом аптеки зможуть приймати бронювання лише через власні сайти або сайти інших аптек. (Цікаво, як в одній аптеці показувати ціни та ліки іншої аптеки?) Зрозуміло, що такі зміни позбавлять аптеки і споживачів можливості користуватися прайс-агрегаторами та маркетплейсами. І що тоді? Ми повертаємось на 10 років назад: складнощі і витрати дорогоцінного часу. Уявіть, як ви годинами порівнюєте ціни, звіряєте адреси і потім пів дня бігаєте і шукаєте, де є ліки за найнижчою ціною", – пояснює президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк у Facebook.

Крім того, за його словами, тепер аптекам не потрібно конкурувати за пацієнтів на відкритих майданчиках, а отже знижувати вартість ліків ніхто не буде.

"Окрема історія – це нестримне бажання багатьох мереж замінити ліки відомих виробників власними брендами, виробленими, скажімо так, не завжди на відомих заводах або взагалі дієтичними добавками та косметикою, яку пропонують як "замінник" лікарським засобам. Зрозуміло, що відсутність вибору та порівняння лиш сприятиме такій практиці. Адже споживач отримуватиме в аптеці те, що йому пропонуватиме фармацевт, і лише найнаполегливішим стане наснаги продовжити пошук", – додає Сердюк.

Що таке маркетплейси?

Це вебсайти електронної комерції, де інформацію про продукти або послуги надають треті сторони.

Вебсайти такого типу дозволяють користувачам реєструватися та продавати окремі товари багатьом предметам за плату "після продажу". Продавці можуть публікувати свою пропозицію товару з ціною та інформацією про особливості та якості товару. Клієнти можуть шукати та переглядати товари, порівнювати ціну та якість, а потім купувати товар безпосередньо у продавця.

Оскільки ринки об'єднують продукти від широкого кола постачальників, вибір зазвичай ширший, а доступність вища, ніж в інтернет-магазинах постачальників.

Серед відомих маркетплейсів, де можна замовити ліки: apteki.ua, tabletki.ua, doc.ua, liki.ua. compendium та інші сайти.

Читайте також:
В Україні можуть значно зрости податки В Україні можуть значно зрости податки
Рада має намір призупинити виплати по зовнішньому боргу до завершення реструктуризації Рада має намір призупинити виплати по зовнішньому боргу до завершення реструктуризації
Хороший соціальний працівник знає, як вирішити будь-який запит, навіть слабо вирішувальний, – Уляна Токарєва Хороший соціальний працівник знає, як вирішити будь-який запит, навіть слабо вирішувальний, – Уляна Токарєва
Зеленський пояснив, чи буде звільняти Шмигаля з посади прем'єр-міністра Зеленський пояснив, чи буде звільняти Шмигаля з посади прем'єр-міністра