USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

На підтоплених внаслідок підриву Каховської ГЕС територіях нарахували понад 50 пам’яток різних часів, - археолог

Підтоплена нині територія, яка має історичну назву Великий Луг, в умовах степу завжди мала воду
Каховське водосховище міліє_3
Джерело: Мост

На підтоплених внаслідок підриву Каховської ГЕС територіях нарахували понад 50 пам’яток різних часів. Зокрема, одні з таких на 10 кілометрів виявили у Василівці Василівського району Запорізької області. Про це в ефірі UWN розповів археолог, науковий співробітник національного заповідника "Хортиця" Олег Тубольцев.

За словами науковця, знахідок завжди було багато й до часів підтоплення, а дослідники їх вивчали. Нині ця потреба стала актуальнішою.

"Приміром, у 1955 році, коли будували Каховське водосховище, головні експедиції, які проводили, – це розкопки Михайлівського поселення Херсонської області Шапошнікова і ще Бабинське поселення. Також була спроба розкопати ординське поселення. Тому щільність знахідок там велика, але росіяни затопили все швидко", – зазначив Тубольцев.

Олег Тубольцев
Джерело: UWN YouTube

І додав, що підтоплена територія, яка має історичну назву Великий Луг, в умовах степу завжди мала воду – там постійно були пасовища, звірі, можна було зафіксувати лося.

"Козаки з давніх часів там проживали, обробляли землю, тому що це територія, яка давала можливості людям. Найбільш давня пам’ятка датується 27 тис. років до нашої ери, кам’яна доба – це поселення Міра. Розкопки в тих місцях вели спеціалісти Інституту археології ім. Степанчука", – пояснив експерт.

Новини за темою: Росіяни ховають загиблих внаслідок підриву Каховської ГЕС в братських могилах

Тубольцев зауважив, що на територіях підтоплення є кургани, які характерні більш для високих місць. А лінії стародавніх могил вздовж Каховського водосховища знаходяться на відстані 3–4 км і їх там багато.

"Кургани є на висоті приблизно ста метрів, тобто дуже високо на рівні сучасних трас. Коли їздите навколо доріг і бачите кургани – це нормально", – резюмував дослідник.

Відзначимо, Каховську ГЕС підірвала саме диверсійна група РФ. Служба безпеки України опублікувала перехоплену розмову, на якій загарбники між собою обговорюють наслідки цієї катастрофи та підтверджують, що катастрофа на Каховській ГЕС – справа рук російської армії.

Читайте також:
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог
Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим
Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження