USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна все ж купує турецькі касетні боєприпаси через посередництво, – ЗМІ

Посередником між Україною та Туреччиною виступає Румунія
Касетні боєприпаси
Касетні боєприпаси
Джерело: ZN.UA

У липні цього року Україна отримала 18 партій касетних 155-мм снарядів типу M483A1 із маркуванням, які вказують на ймовірне турецьке походження цих боєприпасів, повідомляє Defense One. За даними журналістів, українська армія отримала 18 партій боєприпасів.

Офіційно Київ та Анкара заперечували постачання снарядів.

Про що мова?

Журналіст Defense One зібрав дані із сервісу Import Genius, агрегатора з даними про торгівлю, і виявилось, що 31 липня в Україну прибуло 18 партій касетних боєприпасів M483A1 турецького походження. Так, в постачаннях не вказані прямо кількість снарядів чи ціна за один снаряд. Проте, використавши вагу партії та одного боєприпасу, автор дійшов до висновку, що Київ придбав 6074 боєприпасів за ціною 2972 долари за один снаряд. Їх виробляли в період між 1994 та 2022 роки. Перед постачанням їх відновили.

Цікаво, що за митними записами фактичним постачальником снарядів M483A1 до України в липні 2023 року числилась взагалі компанія Міноборони Румунії під назвою Romtehnica. Що в свою чергу, як припускають автори Defence One, і дозволяло Україні та Туреччині заперечувати можливий факт поставок касетних 155-мм боєприпасів турецького походження.

Наголосимо, що офіційно Туреччина та Україна заперечують, що касетні боєприпаси турецького виробництва наявні в ЗСУ.

Важливо

Ще на початку цього року Foreign Policy повідомляв, що Анкара почала відправляти в Україну касетні боєприпаси американської розробки, виготовлені в епоху холодної війни. Перші поставки таких боєприпасів нібито відбулися ще наприкінці листопада 2022 року. Тоді йшлося про так звані покращені конвенційні боєприпаси подвійного призначення – Dual-Purpose Improved Conventional Munition (DPICM), які були виготовлені в епоху холодної війни. Такий тип боєприпасів може бути дуже ефективним проти російських танків і піхоти.

Втім, згодом посол України в Анкарі Василь Боднар спростував цю інформацію.

"Подібні твердження готуються спеціально, аби зашкодити українсько-турецьким відносинам, а також для того, щоб сформувати негативний міжнародний імідж обох країн", – заявив дипломат.

Він зазначив, що міжнародне право забороняє використовувати подібні боєприпаси, а Україна дотримується міжнародних норм, у тому числі під час війни з Росією.

А що інші країни?

У липні повідомлялося, що США офіційно надали Україні касетні боєприпаси. Вони були у переліку разом з іншою військовою допомогою, яку отримала наша країна в рамках нового пакета.

А вже у вересні ходили припущення, що керівництво Сполучених Штатів Америки близьке до того, щоб схвалити поставки в Україну ракет великої дальності з касетними боєприпасами. Адміністрація президента Джо Байдена розглядає цей варіант після того, як ЗСУ за останні місяці успішно застосували касетні боєприпаси в артилерійських снарядах калібру 155 мм.

Використання касетних боєприпасів на полі бою

Раніше тодішній міністр оборони Резніков заявляв, що РФ вже давно використовує касетні снаряди у війні проти України. Відтак наша країна має повне право на відповідну самооборону.

"Хочу наголосити, що, реалізуючи своє невід’ємне право на самооборону, ми й надалі неухильно дотримуватимемося всіх міжнародних гуманітарних конвенцій, які підписала та ратифікувала Україна. Важливо відзначити, що Російська Федерація невибірково використовує касетні боєприпаси з першого дня неспровокованої широкомасштабної агресії. У лютому – березні 2022 року Харків, друге за величиною місто України з населенням понад мільйон, зазнав невпинного бомбардування російськими касетними боєприпасами", – сказав Резніков.

А втім, Україна зобов’язалася забезпечити використання касетних боєприпасів лише у "належних місцях", а не у населених пунктах, додав міністр оборони США Ллойд Остін. 

Так, Україна наголосила на дотриманні п'яти принципів:

  • Використання виключно для деокупації
  • Використання тільки проти окупантів
  • Суворий облік
  • Після перемоги – розмінування
  • Регулярні звіти партнерам.

А от, як показує практика, українські військові використовують касетні боєприпаси набагато ефективніше, аніж російська армія, наголошує полковник запасу, військовий льотчик-інструктор, військовий радник голови Донецької ОДА у 2014 році Роман Світан.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням