USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна вже отримала касетні боєприпаси від США

Ця зброя допоможе ЗСУ деокупувати українські території
Касетні боєприпаси
Касетні боєприпаси
Джерело: ZN.UA

Україна отримала касетні боєприпаси від США, але поки не застосовувала у війні проти Росії. Про це повідомляє командувач оперативно-стратегічного угрупування "Таврія" Олександра Тарнавського в інтерв'ю CNN.

"Ми щойно отримали їх (касетні боєприпаси, - ред.), ми їх ще не використовували, але вони можуть докорінно змінити (ситуацію на полі бою, - ред.)", – сказав він.

Він зазначив, що російські окупанти розуміють, що отримавши ці боєприпаси, Україна буде матиме перевагу: "Ворог відмовиться від тієї частини місцевості, де можна їх використовувати".

За словами Тарнавського, рішення про те, на яких ділянках можна застосовувати касетні снаряди, буде приймати вище керівництво.

Він також наголосив на обмеженнях щодо використання боєприпасів, заявивши, що їх використання заборонено в густонаселених районах, навіть якщо вони окуповані російськими військами.

"Росіяни думають, що ми будемо використовувати їх на всіх ділянках фронту. Це дуже неправильно. Але вони дуже стурбовані", - додав Тарнавський.

Україна зобов’язалася використовувати касетні боєприпаси лише у "належних місцях", – Остін

Міністр оборони США Ллойд Остін у четвер аргументував рішення Вашингтона щодо постачання Україні касетних боєприпасів. Позицію з цього питання Остін пояснив у інтерв’ю CNN.

"Передусім, я думаю, ми повинні пам’ятати, що вони (українці – ред.) завзято борються, щоб захистити свою суверенну територію", – відповів очільник оборонного відомства США.

Остін підкреслив, що Україна не просить касетні боєприпаси з метою вторгнення у РФ, на відміну від російської армії, яка використовувала цей тип снарядів із початку повномасштабного вторгнення.

За його словами, Україна зобов’язалася забезпечити використання касетних боєприпасів лише у "належних місцях", а не у населених пунктах. Своєю чергою США допоможуть українській армії визначати місця застосування боєприпасів і пріоритетність розмінування території.

На питання щодо термінів передачі касетних снарядів Україні американський міністр відповів, що не буде спекулювати часовими рамками, оскільки хоче переконатися в успішності подальшої боротьби України проти Росії.

"Ми зосередимося на тому, щоб переконатися, що вони мають те, що їм потрібно; щоб продовжувати надавати підтримку", – сказав Остін.

Резніков пояснив, як Україна використовуватиме касетну зброю

Україна вітає рішення США надати Україні касетну зброю, яка суттєво допоможе ЗСУ деокупувати наші території, рятуючи життя українських солдатів. Про це у своєму Twitter заявив міністр оборони Олексій Резніков

Він нагадав, що, згідно зі статтею 51 Статуту ООН, Україна має універсальне міжнародно визнане право на самооборону. Саме тому наша країна вже давно офіційно вимагає ці види боєприпасів.

Резніков підкреслив, що про ці 5 принципів він особисто проінформував усіх українських партнерів, у тому числі, й США.

Принцип перший - використання виключно для деокупації

Україна використовуватиме ці боєприпаси лише для деокупації наших міжнародно визнаних територій. Ці боєприпаси не будуть використовуватися на офіційно визнаній території Росії.

Принцип другий - використання тільки проти окупантів

Ми не будемо використовувати касетні боєприпаси в міських районах (містах), щоб уникнути ризиків для мирного населення – це наші люди, це українці, яких ми зобов’язані захищати.

Касетні боєприпаси будуть використовуватися тільки в місцях скупчення російських військових.

Вони використовуватимуться для прориву рубежів оборони противника з мінімальним ризиком для життя наших воїнів. Збереження життя наших військових, навіть під час надзвичайно важких наступальних операцій, залишається нашим головним пріоритетом.

Принцип третій - суворий облік

Україна буде вести суворий облік використання цієї зброї та локальних зон, де вона буде використовуватися.

Принцип четвертий - після перемоги - розмінування

Виходячи з цих записів, після деокупації наших територій і нашої перемоги ці території будуть пріоритетними для цілей розмінування. Це дозволить нам викорінити ризики, пов’язані з елементами касетних боєприпасів, що не вибухнули.

Новини за темою: Касетні боєприпаси та багато іншого. США оголосили новий пакет допомоги Україні

Міністр оборони України відповідно до закону виконує обов’язки Голови національного агентства з розмінування. У цій якості Резніков буде забезпечувати впровадження відповідної правової бази для процесу розмінування після нашої перемоги.

Принцип п'ятий - регулярні звіти партнерам

Україна буде звітувати партнерам про використання цих боєприпасів і про їхню ефективність, щоб забезпечити належний стандарт прозорого звітування та контролю.

Україна має право на самооборону

Резніков додав, що РФ вже давно використовує касетні снаряди у війні проти України. І тому наша країна має повне право на відповідну самооборону.

"Хочу наголосити, що, реалізуючи своє невід’ємне право на самооборону, ми й надалі неухильно дотримуватимемося всіх міжнародних гуманітарних конвенцій, які підписала та ратифікувала Україна. Важливо відзначити, що Російська Федерація невибірково використовує касетні боєприпаси з першого дня неспровокованої широкомасштабної агресії. У лютому-березні 2022 року Харків, друге за величиною місто України з населенням понад мільйон, зазнав невпинного бомбардування російськими касетними боєприпасами.

Наша позиція проста – ми маємо звільнити наші тимчасово окуповані території та зберегти життя наших людей. Для цього потрібно завдати втрат ворогу – військовим злочинцям, ґвалтівникам і мародерам, які окупували наші території. Чим більше втрат ми їм завдамо, тим більше життів українських людей ми зможемо врятувати. У наших інтересах зберегти життя наших воїнів. Ось чому ми продовжуватимемо це робити, використовуючи всю доступну нам летальну зброю", - додав міністр оборони.

Читайте також:
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?