USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням

Офіційні особи США вказують, що запущений об'єкт не має ядерного заряду
супутник
Супутник на орбіті Землі. Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У лютому 2022 року Росія запустила в космос супутник, який призначений для випробування компонентів потенційної протисупутникової зброї, що несе ядерний пристрій. Це було за кілька тижнів до початку повномасштабного вторгнення в Україну, пише The Wall Street Journal з посиланням на заяви офіційних осіб Сполучених Штатів Америки.

Видання вказує, що запущений об'єкт не має ядерного заряду, однак все ж пов'язаний з російською протисупутниковою програмою, яка викликає все більше занепокоєння у Білому домі, Конгресі та експертів.

"Супутник "Космос-2553" запустили 5 лютого 2022 року і він все ще обертається навколо Землі на незвичайній орбіті. Також супутник таємно працював як платформа для досліджень і розробок неядерних компонентів нової системи зброї, яку РФ ще не розгорнула", – йдеться у повідомленні.

Разом з тим, на думку одного зі співрозмовників WSJ, запущений супутник можна вважати "прототипом" зброї, у той час як інші стверджують, що російська програма не просунулася так далеко.

Натомість представники РФ кажуть, що супутник призначався для наукових досліджень і що основним призначенням апарату "Космос-2553" є проведення тестування компонентів зброї, яка здатна нести ядерний пристрій. 

Чим оснащений супутник?

Однак американські чиновники вважають це твердження недостовірним. І зазначають, що цей космічний корабель був оснащений нещодавно розробленими бортовими приладами й системами для їхнього тестування в умовах впливу радіації та важких зарядів і частинок.

"Орбіта знаходиться в регіоні, який не використовується жодним іншим космічним апаратом, – це саме по собі було дещо незвично. І орбіта є областю з більш високою радіацією, ніж на звичайних нижніх навколоземних орбітах, але недостатньо високою радіацією, щоб дозволити прискорене тестування електроніки, як це описала Росія", – сказала помічник держсекретаря Мелорі Стюарт.

Потенційно така зброя, у разі розгортання на орбіту, може знищити супутники у тій частині космосу, де домінують американські урядові та комерційні об'єкти, включаючи угруповання Starlink від SpaceX, які критично важливі для військових зусиль України.

За даними професійних супутникових трекерів, "Космос-2553" все ще знаходиться на орбіті. Речники розвідувального співтовариства США та Ради національної безпеки відмовилися обговорювати цю тему.

Новини за темою: Повідомлення про ядерну російську зброю в космосі можуть бути реальними, – експерт

Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною

Додамо, що в Пентагоні вже лунали заяви про те, що російська космічна ядерна зброя може зробити низьку навколоземну орбіту непридатною для використання на рік. 

За словами помічника міністра оборони США Джона Пламба, Росія зараз зосереджена на розробці нового супутника, оснащеного ядерною зброєю, мета якого – знищувати інші орбітальні об'єкти.

А це вже може загрожувати більшості супутників, керованих іншими країнами і компаніями по всьому світу, а також тим супутникам, які необхідні для життєво важливих сфер життєдіяльності на Землі.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку