USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Касетні боєприпаси та багато іншого. США оголосили новий пакет допомоги Україні

США, Україна і Росія не підписували Конвенцію про заборону використання цих боєприпасів
Касетні боєприпаси
Касетні боєприпаси
Джерело: ZN.UA

США офіційно надали Україні касетні боєприпаси. Вони є у переліку, разом з іншою військовою допомогою, яку отримає наша країна в рамках нового пакету, повідомив на брифінгу заступник голови Пентагону США з політичних питань Колін Каль.

У новому пакеті допомоги буде наступне:

- 105-мм та 155-мм артилерійські снаряди, включаючи DPICM (касетні боєприпаси);

- 32 БМП Bradley;

- 32 бронетранспортери Stryker;

- Ще боєприпаси для ЗРК Patriot та HIMARS;

- Ракети ППО AIM-7;

- Зенітні комплекси Stinger і Javelin;

- 31 155-мм гаубиця;

- Ракети трубного пуску;

- Безпілотні літальні системи Penguin та вибухові боєприпаси;

- Обладнання для розмінування, запчастини, стрілецька зброя та 28 мільйонів патронів до неї;

- 27 тактичних автомобілів для підйому техніки;

- 10 тактичних автомобілів для буксирування та перевезення техніки.

Про касетні боєприпаси

Касетні боєприпаси вибухають в повітрі над ціллю, випускаючи від десятків до сотень менших суббоєприпасів на великій території. 

Вперше артилерійський снаряд М864 (касетні снаряди) був виготовлений у 1987 році. Він стріляється зі 155-мм гаубиць, наданих Україні Сполученими Штатами та іншими західними країнами.

Ще 20 років тому Пентагон оцінив рівень нерозірваних суббоєприпасів, що містяться у одному артилерійському снаряді у 6%. Тобто, принаймні чотири з кожних 72 суббоєприпасу не спрацьовували.

Понад 120 країн у 2008 році приєдналися до конвенції, яка забороняє їх використання як негуманне та невибіркове. Значною мірою - через високий рівень засмічення територій суббоєприпасами, що не вибухнули. Їх потім знаходять впродовж десятиліть.

Сполучені Штати, Україна та Росія, яка, широко використовувала касетні боєприпаси на нашій території, не є сторонами конвенції.

Крім Америки ще сім з 31 країн-членів НАТО не ратифікували конвенцію.

Якої якості будуть передані Україні касетні боєприпаси

Зараз Пентагон заявляє, що має нові оцінки, засновані на тестуванні недавнього 2020 року, з показником відмов не вище 2,35 відсотка.

Тож речник відомства, бригадний генерал Патрік Райдер заявив, що, хоча це перевищує обмеження в 1 відсоток, встановлене Конгресом щороку з 2017 року, офіційні особи "ретельно відбирають" боєприпаси з рівнем втрати 2,35 відсотка або нижче для передачі в Україну.

За підрахунками Human Rights Watch, взятими зі звітів Міністерства оборони США, на військових складах залишається 4,7 мільйона касетних снарядів, ракет, ракет і бомб, що містять понад 500 мільйонів суббоєприпасів або бомб.

Чому нам раніше не дали ці снаряди

Головна проблема - точність оцінки кількості нерозірваних суббоєприпасів. У звіті Дослідницької служби Конгресу для законодавців за 2022 рік відзначено "значні розбіжності між оцінками частоти відмов" касетної зброї в арсеналі США, причому деякі виробники заявляли про 2-5 відсотків, тоді як спеціалісти з розмінування повідомили про показники від 10 до 30 відсотків.

Новини за темою: На саміті НАТО лідери зосередяться на відновленні армії та її постачання, - WSJ

Тобто, одні говорять, що не розривається лише 2-5% суббоєприпасів, а експерти з розмінування говорять, що ця цифра доходить до третини суббоєприпасів у одному снаряді.

Ті, хто застерігав від використання касетних боєприпасів, кажуть, що заявлені нижчі показники псування є результатом випробувань в ідеалізованих і нереалістичних умовах, які не враховують реальні сценарії.

В інструкціях армійської артилерії сказано, що навіть власна швидкість ураження армії може збільшуватися залежно від кута удару та типу місцевості, на яку вони падають.

Навіщо ж нам тоді касетні снаряди?

Проблема у тому, що Сполучені Штати та інші західні донори відправили в Україну мільйони некасетних гаубичних снарядів, але їх запаси закінчуються. Виробництво ж нових не покриває усіх потреб.

Тому Україна економить свої снаряди, не так інтенсивно обстрілюючи окупантів, як вони нас.

Міністр оборони Олексій Резніков наголосив, що Україна не буде використовувати касетні снаряди для деокупації міст. Виключно проти армії окупантів.

"Росіяни використовують в три-чотири рази більше артилерійських снарядів різного калібру, ніж ми. І ми повинні економити, тому що ми не можемо обстрілювати так інтенсивно. Оскільки ці снаряди (касетні, - ред.) ефективні, вони дозволять нам компенсувати цю різницю.

Росіяни використовують їх проти нас, тому для нашої самооборони ми маємо повне право використовувати такі ж боєприпаси. Це якраз там, де є поля, тому що дуже важливо не завдати шкоди мирному населенню. Ми не будемо використовувати їх до деокупації міст", - підкреслив Резніков.

 Збройні сили США давно вважають касетні боєприпаси корисною зброєю на полі бою. Цю позицію підтвердив у березні під час свідчень перед Комітетом Палати представників у справах збройних сил генерал армії Крістофер Каволі, голова Європейського командування США та Верховний головнокомандувач ОЗС НАТО.

Новини за темою: На Київщині з моменту деокупації вже знайдено 1376 тіл, неідентифікованими залишаються 190 загиблих

"Ми називаємо це подвійним призначенням, тому що воно випускає бомби, деякі з яких є протипіхотними осколковими гранатами, а деякі — кумулятивними зарядами, які атакують транспортні засоби зверху. Це дуже ефективна зброя", - наголосив Каволі.

Боєприпаси можуть бути привабливим варіантом для командирів, щоб знищити війська чи техніку великими групами, або коли ціль не може бути влучна за допомогою високоточної артилерії.

Німеччина - проти

Цікаво, що Німеччина виступила проти надання Україні касетних снарядів. За словами міністра закордонних справ країни Анналени Бербок, Німеччина, як одна з 111 держав-учасниць Конвенції про касетні боєприпаси, виступає проти їхнього постачання.

Однак США, що мають намір здійснити поставку, не є державою-учасницею конвенції, як і Україна та Росія.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні