USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

У Туреччині спростували передачу Україні касетних боєприпасів

Посол: "Подібні твердження готуються спеціально, аби зашкодити українсько-турецьким відносинам"
Боєприпаси
Джерело: відкриті джерела

Інформація про постачання Туреччиною касетних боєприпасів Україні не відповідає дійсності. Про це повідомив посол України в Анкарі Василь Боднар, передає "Анадолу".

"Подібні твердження готуються спеціально, аби зашкодити українсько-турецьким відносинам, а також для того, щоб сформувати негативний міжнародний імідж обох країн", – заявив дипломат.

Він зазначив, що міжнародне право забороняє використовувати подібні боєприпаси, а Україна дотримується міжнародних норм, у тому числі під час війни з Росією.

Що було раніше

Foreign Policy повідомляло, що Анкара почала відправляти в Україну касетні боєприпаси американської розробки, виготовлені в епоху холодної війни. Перші поставки таких боєприпасів нібито відбулися ще наприкінці листопада 2022 року.

"Після того, як США відмовили (Україні) у доступі до касетних боєприпасів, Туреччина стала єдиним місцем, де вони могли їх отримати. Це просто показує, що, попри те, що Туреччина в деяких відносинах зближується з Росією, вона стає справді важливим прихильником України у військовому відношенні", – сказав один зі співрозмовників видання.

Йдеться про так звані покращені конвенційні боєприпаси подвійного призначення – Dual-Purpose Improved Conventional Munition (DPICM), які були виготовлені в епоху холодної війни. В Штатах забороняється експорт відповідних боєприпасів через високий рівень браку. 

Як стверджує видання з посиланням на неназваних американських та європейських чиновників, передача перших партій снарядів відбулася ще у листопаді 2022 року. Зазначається, що такий тип боєприпасів може бути дуже ефективним проти російських танків і піхоти, однак наразі невідомо, чи використовували українські військовослужбовці такі боєприпаси на полі бою.

До слова, ані посольство Туреччини у Вашингтоні, ані Міністерство оборони України не відповіли на запит Foreign Policy про коментарі з приводу даної ситуації.

Що відомо про Dual-Purpose Improved Conventional Munition

Удосконалений звичайний боєприпас подвійного призначення (Dual-Purpose Improved Conventional Munition – DPICM) – це боєголовка артилерійського снаряда, яка підривається на оптимальній висоті та відстані від цілі для того, щоб суббоєприпаси щільно розподілились по навколишній території. Вони були виготовлені в епоху холодної війни.

Зброя призначена для знищення танків шляхом розриву на менші суббоєприпаси, які можуть залишатися на полі бою роками, якщо вони одразу не вибухнуть. Кожен боєприпас розкидає приблизно 88 бомб. DPICM, якими можна стріляти зі стандартних артилерійських знарядь, приблизно в п'ять-десять разів більш смертоносні, ніж стандартні осколково-фугасні снаряди. 

Ця зброя має непросту історію в армії США та в усьому світі. Під час брифінгу про уроки, отримані під час вторгнення Сполучених Штатів Америки в Ірак у 2003 році, 3-тя піхотна дивізія армії США назвала DPICM "програшем" у конфлікті, заявивши, що цій зброї не можна довіряти в міських районах і що командири не наважувалися використовувати її. 

Боєприпаси DPICM було названо реліквією холодної війни. Відтоді Пентагон працював над розробкою так званої альтернативної боєголовки для легких реактивних систем залпового вогню, які вистрілюють осколками вольфраму замість вибухових суббоєприпасів. 

Яку зброю отримувала Україна раніше

Не так давно Пентагон опублікував детальний список озброєння, яке отримає Україна в рамках найбільшого пакета допомоги на суму $3,075 млрд. До нього увійшли бронетранспортери, артилерійські снаряди, ракети, десятки БМП М2 Bradley, а також зенітні ракети Sea Sparrow. Крім цього США виділяють ще $225 мільйонів на модернізацію Збройних сил України та їхню довгострокову підтримку. Ще $682 мільйони підуть американським союзникам у Європі, щоб стимулювати та поповнювати їхню військову спроможність на тлі допомоги Україні.

Додамо, що з перших днів повномасштабного вторгнення РФ на територію України Туреччина поставляла ЗСУ безпілотники Bayraktar. Загалом, на середину літа українські військові мали близько 50 ударно-розвідувальних дронів Bayraktar TB2.

Читайте також:
Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади "Рубіж" Андрієм Крищенком
Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну
Чеська ініціатива: Україна може отримати першу партію артилерійських снарядів наприкінці травня Чеська ініціатива: Україна може отримати першу партію артилерійських снарядів наприкінці травня
Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі