USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україна використовує касетні боєприпаси ефективніше, аніж РФ: Світан пояснив, в чому ж полягає перевага ЗСУ

Полковник запасу відзначає, що один касетний снаряд замінює 10 звичайних
Касетні боєприпаси
Касетні боєприпаси
Джерело: ZN.UA

Українські військові використовують касетні боєприпаси набагато ефективніше, аніж російська армія. Таку точку зору висловив в ефірі UWN полковник запасу, військовий льотчик-інструктор, військовий радник голови Донецької ОДА у 2014 році Роман Світан.

Полковник запасу пояснює, що касетні боєприпаси - це такого роду продукт, який використовується в дуже вузькій зоні. Як правило, ця зона - відкрита місцевість або відкриті прорізи. В такому випадку вони (касетні боєприпаси, - ред.) показують велику продуктивність: один такий снаряд замінює 10 звичайних.

"Це як мінімум і те, що спрацьовує одразу. Навіть якщо 10 снарядів один за одним вирушають, то після першого росіяни вже встигають вкритися від другого, третього... А коли спрацьовує касетний боєприпас, то він накриває площу одразу, і нема часу на укриття. Тому в росіян дуже великі втрати під час роботи касетних боєприпасів. Ще раз повторюся, що вони працюють у вузькій зоні, тільки в певному моменті. Ми це знаємо прекрасно і тільки так використовуємо. Тому ми використовуємо касетники в цьому сенсі набагато ефективніше", - додає Світан.

Щодо росіян, то вони використовують касетні боєприпаси ще з 2014-го року, всі 9 років. Єдина відмінність в тому, що в РФ касетні боєприпаси, як такі, - це переважно авіабомби. Але наразі їх використовувати росіяни вже не можуть, бо ж в Україні значно покращилася система ППО.

"Вони працювали ними (касетними боєприпасами, - ред.), доки в нас система ППО не збільшилася до такої міри, коли вони вже просто не можуть підходити. Щільна система ППО не дає росіянам уже працювати з бомбами, касетними боєприпасами, авіабомбами. Тому цю опцію ми в них відмінусували", - додає полковник запасу.

Ще один "важіль" росіян - РСЗВ, в основному це "Смерч" і "Ураган". Але і тут РФ не може розраховувати на значні успіхи після їх використання. Бо ж, пояснює експерт, касетний боєприпас в ракеті не такий ефективний і не точний, як сама ракета. Тобто будь-яка РСЗВ точно не потрапляє в ціль, але накриває площу, тому в росіян наразі немає необхідності використовувати їх. Вони їх використовують лише часом "по деяких позиціях, коли треба накрити дуже велику площу".

Щодо України, то ті касетники, які у нас є, - 155-мм снаряди для артилерії, - ми їх використовуємо. Зараз Україна робить запити на отримання касетних ракет М26 для "Хаймерсів", дальністю 45 км. Світан пояснює, що хоч це теж РСЗВ, але така зброя буде високоточною і зможе допомогти виконувати бойові завдання на дивізійну глибину до 45 км.

Україна має право на самооборону

Раніше міністр оборони Резніков відзначав, що РФ вже давно використовує касетні снаряди у війні проти України. І тому наша країна має повне право на відповідну самооборону.

"Хочу наголосити, що, реалізуючи своє невід’ємне право на самооборону, ми й надалі неухильно дотримуватимемося всіх міжнародних гуманітарних конвенцій, які підписала та ратифікувала Україна. Важливо відзначити, що Російська Федерація невибірково використовує касетні боєприпаси з першого дня неспровокованої широкомасштабної агресії. У лютому-березні 2022 року Харків, друге за величиною місто України з населенням понад мільйон, зазнав невпинного бомбардування російськими касетними боєприпасами.

Наша позиція проста – ми маємо звільнити наші тимчасово окуповані території та зберегти життя наших людей. Для цього потрібно завдати втрат ворогу – військовим злочинцям, ґвалтівникам і мародерам, які окупували наші території. Чим більше втрат ми їм завдамо, тим більше життів українських людей ми зможемо врятувати. У наших інтересах зберегти життя наших воїнів. Ось чому ми продовжуватимемо це робити, використовуючи всю доступну нам летальну зброю", - додав міністр оборони.

Міністр також неодноразово відзначав, що Україна використовуватиме ці боєприпаси лише для деокупації наших міжнародно визнаних територій. Ці боєприпаси не будуть використовуватися на офіційно визнаній території Росії.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму