USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Україна отримала матеріали для спостереження за станом води у зоні підриву Каховської ГЕС

Через російський теракт на Каховській ГЕС постраждалі регіони потребують постійного спостереження за станом водних ресурсів
матеріали
Джерело: Міндовкілля

За програмою розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) в Україні передали Державній екологічній інспекції матеріали для проведення спостережень у зоні впливу від підриву Каховської гідроелектростанції. Про це повідомили в пресслужбі Міністерства довкілля.

Так, через теракт Росії на Каховській ГЕС постраждалі регіони потребують постійного спостереження за станом водних ресурсів.

"Таку роботу майже щоденно виконують міжрегіональні тероргани Держекоінспекції у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Кіровоградській, Дніпропетровській та Одеській областях. Фахівці відбирають та досліджують проби вод з Дніпра, Інгульця та Чорного моря", - йдеться в повідомленні.

Оскільки такий обсяг робіт потребує великої кількості витратних матеріалів, то в міністерстві вважають дуже доречною допомогу ПРООН в Україні: лабораторії Державної екологічної інспекції Південного округу, Південно-Західного округу та Придніпровського округу отримали витратні матеріали для проведення спостережень за станом води.

"Це важливо для здоров’я й захисту жителів постраждалих регіонів та довкілля", - додали у відомстві.

Новини за темою: Підрив Каховської ГЕС завдав Україні щонайменше 2 млрд доларів збитків, – дані KSE

Що відомо про підрив Каховської ГЕС

Російські війська вночі 6 червня підірвали Каховську ГЕС. Про це у Telegram поінформував спікер ОК "Південь" Владислав Назаров. 

Внаслідок підриву у річку Дніпро потрапило понад 150 тонн машинного мастила. При цьому є ризик подальшого витоку, повідомили в пресслужбі Офісу президента за результатами засідання Ради національної безпеки і оборони.

"Членів РНБО поінформували, що у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн", – сказано у повідомленні.

А Каховську ГЕС – повністю зруйновано, заявили в "Укргідроенерго". За даними відомства, ГЕС не підлягає відновленню.

"Через підрив машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає", – додали у відомстві.

Крім того, підрив рашистами Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, зазначили в "Енергоатомі".

Будівництво водогону

4 липня стало відомо, що в Україні розпочали підготовчі роботи до будівництва магістральних водогонів для областей, що постраждали внаслідок підриву Каховської ГЕС. Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

За словами глави відомства, проєкт передбачає будівництво магістральних водогонів Карачунівське водосховище - Кривий Ріг - Південне водосховище, Марганець - Нікополь, Хортиця (ДВС2) - Томаківка. Водогін складатиметься з трьох ланок магістрального водопроводу протяжністю майже 150 км.

Читайте також:
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог
Нині лісистість України становить майже 16% і не є оптимальною, – Міндовкілля Нині лісистість України становить майже 16% і не є оптимальною, – Міндовкілля
Під загрозою через війну в Україні опинилися 600 видів тварин та 750 видів рослин, занесених до Червоної книги Під загрозою через війну в Україні опинилися 600 видів тварин та 750 видів рослин, занесених до Червоної книги
Природоохоронному фонду України через війну завдано збитків на 7,2 млрд гривень, – Міндовкілля Природоохоронному фонду України через війну завдано збитків на 7,2 млрд гривень, – Міндовкілля