USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Зеленський схвалив мобілізацію засуджених

В’язні, які захочуть мобілізуватися, зможуть піти в армію за рішенням суду згідно з механізмом умовно-дострокового звільнення
Зеленський підписав
Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє деяким категоріям увʼязнених мобілізуватися до лав Збройних сил України. Про це йдеться в картці законопроєкту №11079-1.

Нагадаємо, що цей закон був ініційований Міністерством оборони й Генеральним штабом, його також підтримало Міністерство юстиції.

Що передбачає документ?

В’язні, які захочуть мобілізуватися, зможуть піти в армію за рішенням суду згідно з механізмом умовно-дострокового звільнення. Важливою умовою є те, що до завершення терміну їх покарання має залишатися не більше трьох років. В’язням, яким залишилося перебувати у в’язницях довше, і довічно засудженим відмовлятимуть одразу без права перегляду.

Проходитимуть вони службу у спеціальних підрозділах. Адміністративний нагляд за такими звільненими здійснюватиме командир військової частини, куди вони потрапляють.

Закон передбачає, що контракт таких військовослужбовців закінчиться із закінченням особливого періоду військової служби або оголошенням рішення про демобілізацію. Відпустку таким військовослужбовцям не надаватимуть.

Хто не може бути мобілізований у таких випадках?

Не можуть бути мобілізовані ув’язнені за злочини:

  • проти основ національної безпеки України;
  • умисне вбивство двох або більше осіб, або поєднане зі зґвалтуванням;
  • сексуальне насильство;
  • ті, хто має судимість за скоєння кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152–156-1 (злочини проти статевої свободи), 258–258-6 (тероризм), частиною четвертою статті 286-1 Кримінального кодексу України (ДТП у стані сп’яніння зі смертельним наслідком), якщо такі судимості не погашені або не зняті в установленому законом порядку;
  • ті, хто посягав на життя правоохоронців;
  • ті, хто вчинив особливо тяжкі корупційні порушення;
  • ті, хто обіймав особливо відповідальну посаду незалежно від статті злочину (міністри, депутати, їхні заступники, помічники тощо).

Майже п'ять тисяч засуджених вже погодились вийти з тюрми на фронт

Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька повідомила, що близько 4,5 тисяч засуджених погодилися із тим, що потрібно ухвалювати закон про умовно-дострокове звільнення шляхом укладання контракту на військову службу.

Скільки людей в Україні відбувають покарання?

В Україні нараховується 27 тис. осіб, які відбувають покарання у вигляді обмеження та позбавлення волі. З них, за озвученою представником Міністерства юстиції на засіданні профільного комітету інформацією, 20 тис. засуджених можуть скористатися правом умовно-дострокового звільнення.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі