USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25
Втрати орків: 4 8 5 4 3 0 (+1400)
USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25

Природоохоронному фонду України через війну завдано збитків на 7,2 млрд гривень, – Міндовкілля

Росія порушила конвенцію, учасником якої є сама
Війна
Фото ілюстративне
Джерело: Володимир Зеленський

Природоохоронний фонд України через війну з Росією зазнав збитків на 7,2 млрд гривень, і ця цифра буде лише зростати. Про це повідомив перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький під час відкриття виставки "Природа і культура: обличчя української ідентичності", організованої міністерством разом з партнерами до другої річниці повномасштабного вторгнення.

"Вже 10 років в Україні триває війна, два з яких – повномасштабна, і весь цей час страждають наші природоохоронні території, знищуються унікальні види рослинного та тваринного світу. Збитки, які завдала ця війна нашому природоохоронному сектору, вже сягнули понад 7,2 млрд гривень. І це тільки ті збитки, які зараз може оцінити Державна екологічна інспекція. Бо сьогодні невідомо, в якому стані перебувають наші унікальні національні природні парки, що знаходяться в окупації. Після деокупації, на жаль, ця цифра зросте", – сказав Краснолуцький.

Нині окупованими залишаються, зокрема, Джарилгацький національний природний парк та заповідник "Асканія-Нова" на Херсонщині, національний природний парк "Меотида" у Донецькій області.

"У нас є факти, наприклад, що на Джарилгачі, унікальному острові, росіяни влаштовували сафарі на тварин. Також знаємо, що з "Асканії" вони вивозили коней Пржевальського, на вивезення та ввезення яких, згідно із СІТЕС, потрібні спеціальні дозволи. Росія порушила конвенцію, учасником якої є сама. Україна звернулася до відповідних органів з цього приводу і наразі чекаємо на рішення", – зазначив заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів.

За його словами, виставка, яка згодом буде представлена на інших майданчиках, має на меті привернути увагу українців до ситуації у сфері довкілля, а також закликати їх до ощадливого використання природних ресурсів. Всього в експозиції представлено 14 робіт, до створення яких долучилися фонд "WWF-Україна", Музей Івана Гончара та проєкт з оцінки шкоди довкіллю ПРООН в Україні за підтримки уряду Швеції, APENA 3. Ці роботи поєднують в собі наукові факти про українську природу, етнографічні дослідження та твори народного мистецтва.

Для імплементації восьмого пункту "формули миру" при Офісі президента України створено Міжнародну робочу групу щодо екологічних наслідків війни. Співголови групи – керівник ОПУ Андрій Єрмак та ексвіцепрем’єр-міністр, колишня очільниця МЗС Швеції Маргот Вальстрем.

Нагадаємо, через бойові дії на територіях, які охоплюють Чорне й Азовське моря, неможливо обстежити й підтримати "добрий" екологічний стан водойм. Розпорядженням Кабінету міністрів від 11 жовтня 2021 року схвалена Морська природоохоронна стратегія України, яка розрахована до 2034 року.

Читайте також:
Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові
Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування
Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу