USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони

Зараз бої тривають у Вовчанську, де ЗСУ проводять зачистки ворога
Зеленський
Володимир Зеленський, президент України
Джерело: Володимир Зеленський

Російські війська в рамках наступу на Харківську область не дійшли до основних ліній оборони. Про це розповів президент України Володимир Зеленський у коментарі журналістам, передає "Інтерфакс-Україна".

"Перетин росіянами кордону пов'язаний із тим, що не вистачає ППО. Вони на відстані, де у них є перевага, діють авіабомбами, артилерією", – сказав глава держави.

Зеленський наголосив, що до бетонної лінії оборони росіяни не дійшли.

"Це маячня, що там говорять. Ворог дійшов до першої лінії. Перша лінія – це не кордон, там неможливо будувати, тому що через відповідну зброю, якою працювали росіяни, наші люди гинули", – заявив він.

Новини за темою: РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, – Reuters

За словами українського лідера, приблизно там – на першій лінії фронту – зараз і перебувають окупанти.

Зеленський пояснив, що першу і другу лінію будують військові, третя лінія збудована місцевою владою. І саме вона вважається найпотужнішою, оскільки розташована далі від лінії, куди дістає російська зброя.

Як пояснив президент, найглибша точка просування ворога на півночі Харківщини становить 10 кілометрів.

Ситуація у Вовчанську на ранок 17 травня

Як розповів речник Генштабу ЗСУ Дмитро Лиховій в ефірі телемарафону, Сили оборони зараз проводять зачистки на півночі Вовчанська, що не дає російським військам можливості закріпитися.

За його словами, за минулу добу на Харківському напрямку відбулося 11 бойових зіткнень. Зокрема, бої точилися в районах населених пунктів Липці, Стариця та Вовчанськ. Сили оборони України били по російській армії з артилерії та дронів. Лише за добу втрати росіян там становлять 320 осіб і 43 одиниці військової техніки.

Новини за темою: Ситуація на Сумщині напружена, якщо буде наступ росіян – дамо відповідь, – речник ОТУВ "Сіверськ"

Водночас росіяни продовжують тероризувати місцеве населення. За даними поліції, росіяни взяли в полон до 40 цивільних у Вовчанську, які хотіли вийти на підконтрольну Україні територію.

"Росіяни зігнали цивільних в один підвал і використовують як живий щит, тому що поруч із цим місцем вони організували командний штаб. Нам відомо, що цих людей росіяни допитують, і ті, хто проводять допити, називають себе працівниками ФСБ. Ці люди до останнього не хотіли евакуюватися, бо не хотіли залишати свої будинки, але коли намірилися вийти, росіяни не дали їм цього", – заявив у телемарафоні керівник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

Варто зазначити, що раніше у МВС України повідомили про перші випадки розстрілу цивільних окупантами. Також у північній частині Вовчанська, де тривають активні бойові дії, російські військові беруть цивільних жителів у полон.

Як відомо, наступ росіян на Харківському напрямку триває вже рівно тиждень. За цей час окупантам вдалося захопити кілька прикордонних сіл, які з початку війни перебувають у сірій зоні.

За даними аналітиків Інституту вивчення війни, російська окупаційна армія просунулася в Харківській області не більше ніж на вісім кілометрів від кордону. Тепер ворог має намір створити "буферну зону", а не просуватися вглиб.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
Інтерв'ю не буде. Пресслужба Зеленського заперечила зустріч президента з американським журналістом Такером Карлсоном Інтерв'ю не буде. Пресслужба Зеленського заперечила зустріч президента з американським журналістом Такером Карлсоном
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"