USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Буданов назвав факти, які підтверджують причетність РФ до підриву Каховської ГЕС

За словами начальника ГУР МО, про підготовлюваний підрив дамби знали лише ті окупанти, які перебували на ГЕС
буданов

Кирило Буданов

Джерело: відкриті джерела

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов назвав кілька фактів, які вкотре підтверджують причетність Росії до підриву Каховської ГЕС. Про це він розповів в ефірі телемарафону.

"Найцікавіше, що за пів години вони вийшли радіомережею на підрозділ, який перебував на Каховській ГЕС, і сказали зібратися і швидко покинути територію. В той самий час прибула група спецназу. І після цього сталося те, що сталося", – сказав Буданов.

Він зазначив, що інші російські військові на лівому березі такого попередження не отримали і виявилися неготовими до потоку води, що хлинула.

"Є цікавий ще один факт, що всі підрозділи російських окупаційних військ, які перебували поруч, насправді не знали про те, що ця акція відбудеться. І ця подія застала їх зненацька", – сказав глава ГУР МО.

Перехоплення розмови російської ДРГ

Каховську ГЕС підірвала саме диверсійна група РФ. Служба безпеки України опублікувала перехоплену розмову, на якій загарбники між собою обговорюють наслідки цієї катастрофи та підтверджують, що катастрофа на Каховській ГЕС – справа рук російської армії.

Як зазначили в СБУ, загарбники хотіли шантажувати Україну підривом дамби і влаштували техногенну катастрофу на півдні нашої держави. Але щось пішло не за планом.

"Там не вони (українська сторона, – ред.) довбонули. Там наша диверсійні група. Вони хотіли типу цією дамбою лякати. Пішло не за планом, а більше, ніж планувалося", – сказав російський військовий.

Додамо, що українські правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом воєнного злочину РФ. Розслідування розпочато за двома статтями Кримінального кодексу – ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) і ст. 441 (екоцид). Як за це може поплатитися РФ – читайте в нашому матеріалі.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС

Російські війська вночі 6 червня підірвали Каховську ГЕС. Про це у Telegram поінформував спікер ОК "Південь" Владислав Назаров. 

Внаслідок підриву у річку Дніпро потрапило понад 150 тонн машинного мастила. При цьому є ризик подальшого витоку, повідомили в пресслужбі Офісу президента за результатами засідання Ради національної безпеки і оборони.

"Членів РНБО поінформували, що у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн", – сказано у повідомленні.

А Каховську ГЕС – повністю зруйновано, заявили в "Укргідроенерго". За даними відомства, ГЕС не підлягає відновленню.

"Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає", – додали у відомстві.

Крім того, підрив рашистами Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, зазначили в "Енергоатомі".

"Вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. Внаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС", – зазначили у відомстві.

Там пояснили, що вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС.

Що відомо про Каховську ГЕС

Каховська ГЕС розташована за 5 км від захопленої росіянами Нової Каховки (Херсонська область). Ця ГЕС – нижня й остання за рахунком (шоста) ступінь в каскаді Дніпровських водосховищ. Гідроелектростанція біля Нової Каховки забезпечує річне регулювання стоку Дніпра для того, щоб у південній частині України були електрика і вода.

Російські загарбники захопили Каховську ГЕС 24 лютого минулого року. З того часу вона перебуває під окупацією російських військових.

20 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський вже попереджав, що Росія готується влаштувати новий масштабний теракт – підірвати дамбу Каховської ГЕС у Херсонській області. 

Чим загрожує підрив Каховської ГЕС

Каховська ГЕС – один з великих енергообʼєктів, дамба якої утримує обсяг близько 18 млн кубічних метрів води. До того ж Каховське водосховище надзвичайно важливе для економічного комплексу півдня України, яке вирішує цілу низку завдань.

Зокрема, йдеться про першочергову мету водосховища – зрошення півдня України. І якщо не працюватимуть зрошувальні системи – постраждає сільськогосподарська сфера. 

Інше питання – питне водопостачання. Усі населені пункти, розташовані на берегах водосховища, прив'язані до цього рівня. Якщо рівень знизиться хоча б на метр, то питні водозабори не працюватимуть і населення не отримуватиме питну воду. До рівня води у Каховському водосховищі прив'язаний і Північнокримський канал. Якщо туди не надходитиме вода, то ані південь Херсонщини, ані анексований Росією Крим не отримають води.

Окреме питання – Запорізька атомна станція. Її охолоджують водою Каховського водосховища. Якщо рівень води знизиться і її бракуватиме в ставках-охолоджувачах, то це ставить питання безпеки АЕС і загрози ядерних аварій.

До того ж у разі аварії на Каховській ГЕС усі міста і села, що лежать нижче греблі, будуть або підтоплені, або затоплені повністю. До речі, ще восени минулого року президент Зеленський заявляв, що в разі підриву ГЕС, в зоні швидкого затоплення опиняться понад 80 населених пунктів, включно з Херсоном, а сотні тисяч людей можуть постраждати.

Наслідки підриву Каховської ГЕС
Джерело: Ukraine World News

Читайте також:
Росіяни можуть отримати тактичні переваги, поки Україна чекає допомогу від США, - ISW Росіяни можуть отримати тактичні переваги, поки Україна чекає допомогу від США, - ISW
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів