USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

В Україні почали будувати водогін до постраждалих через підрив Каховської ГЕС областей

04.07.2023 08:34 96
Реалізація проєкту забезпечить водою щонайменше мільйон людей з Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської й Херсонської областей
будівництво водогону Каховка_4
Джерело: Facebook/Олександр Кубраков

В Україні розпочали підготовчі роботи до будівництва магістральних водогонів для областей, що постраждали внаслідок підриву Каховської ГЕС. Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

За словами глави відомства, проєкт передбачає будівництво магістральних водогонів Карачунівське водосховище - Кривий Ріг - Південне водосховище, Марганець - Нікополь, Хортиця (ДВС2) - Томаківка. Водогін складатиметься з трьох ланок магістрального водопроводу протяжністю майже 150 км.

Реалізація проєкту забезпечить водою щонайменше мільйон людей з Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської й Херсонської областей.

"Водогін у буквальному сенсі прокладатиметься з нуля, міжнародні партнери залучені до закупівлі та логістики труб необхідного діаметру та помп великої потужності", - сказав Кубраков.

Раніше

30 червня фахівці "Укргідроенерго" разом з експертами "Укргідропроєкту" почали розробляти план будівництва Каховської станції з урахуванням можливих військових загроз. Певні частини об’єкта будуватимуть настільки масивними, щоб вони витримали потужні удари, а деякі – розташують під землею, поінформували в пресслужбі "Укргідроенерго".

Так, під час будівництва тимчасової греблі також будуть враховані заходи для відновлення стратегічного автомобільного, залізничного мостового переходу, газопроводу, які зʼєднували лівий та правий береги Херсонщини.

"Тривають перемовини зі Світовим банком, Європейським банком реконструкцій та розвитку, Європейським інвестиційним банком щодо фінансування зведення тимчасових перемичок, а також для відновлення втрачених потужностей на ГЕС та ГАЕС компанії через ракетні обстріли", – йдеться у повідомленні.

Наразі Каховське водосховище катастрофічно обміліло. Дніпро повернувся у межі старого русла, а дно водосховища перетворилось на пустелю.

Станом на 12 год 3 липня середній рівень води біля греблі Дніпровської ГЕС дорівнює 12,17 м БС. Зараз науковці намагаються забезпечити функціонування цієї ГЕС.

Будівництво нового водосховища на місці зруйнованої Каховської ГЕС займе щонайменше п'ять років

Вартість проєкту оцінюють в 1 млрд доларів. Про це на початку червня говорив гендиректор "Укргідроенерго" Ігор Сирота в ефірі телемарафону.

За словами очільника установи, відразу після деокупації на місці зруйнованої ГЕС планують спорудити тимчасову греблю.

"Розробляємо з проєктним інститутом заходи, які будемо реалізовувати одразу після деокупації, щоб зробити перемичку на верхній водоймі і зупинити спрацювання водосховища. Це те, що треба зробити насамперед", – наголосив Сирота.

Надалі йтиметься про будівництво нової ГЕС, вартість проєкту якої оцінюється в 1 млрд доларів. Ці кошти розраховані тільки на станцію без урахування витрат на шляхопроводи, залізничні колії, газо- і водопроводи.

"Це складна гідроспоруда, тому витрати з реалізації цього проєкту ми ще будемо підраховувати. А перше, що потрібно зробити після деокупації, – швидко перекрити водосховище, наповнити його і забезпечити людей водою", – зазначав гендиректор "Укргідроенерго".

Чому не можна відновити Каховську ГЕС

Сирота наголосив, що на цей час станція повністю зруйнована. І тому говорити про її відновлення неможливо.

"Станція відновленню не підлягає, її повністю зруйновано. Відбувається розмив гідроспоруд. Розуміємо, що нам доведеться дуже швидко будувати нову станцію", – пояснив гендиректор.

Що буде робитися

Фахівці "Укргідроенерго" разом з будівельниками обговорюють першочергові заходи зі стримання води і забезпечення нею тих регіонів, які страждатимуть від посухи.

Першочергові заходи:

– Після деокупації гребля буде швидко перегороджена.

– Забезпечиться безперебійна подача води з верхніх водосховищ для забезпечення нею трьох-чотирьох областей, які страждатимуть від її нестачі.

Новини за темою: Підрив Каховської ГЕС: Яких екологічних наслідків варто очікувати, розповідає експерт

"Укргідроенерго" вже подало до Міненерго новий баланс для зниження використання води на своїх об'єктах. Це, за словами Сироти, необхідно для швидкого наповнення Каховського водосховища у майбутньому.

"Заощаджуватимемо воду, щоб, коли буде необхідно наповнити Каховське водосховище, ми швидко його наповнили для забезпечення водою (постраждалих) областей", – сказав Сирота.

Читайте також:
Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор
МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду