USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25
Втрати орків: 4 8 5 4 3 0 (+1400)
USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25

Під загрозою через війну в Україні опинилися 600 видів тварин та 750 видів рослин, занесених до Червоної книги

Наразі йде фіксування інформації про всі випадки екологічних злочинів в Україні для стягнення компенсації надалі
екоцид
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У результаті вторгнення РФ природна спадщина України зазнає значної шкоди. Тварини гинуть або намагаються втекти із зон ведення бойових дій. Під загрозою опинилися рідкісні види рослинного і тваринного світу, у тому числі види, занесені до Червоної книги України, – це 600 видів тварин та 750 видів рослин та грибів, розповіли UWN у пресслужбі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України (Міндовкілля).

У відомстві зазначили, що проблема зачепила й 16 Рамсарських об’єктів, площею близько 600 тис. га. Це ті території, які мають статус водно-болотних угідь міжнародного значення завдяки їхньому унікальному біорізноманіттю.

"Військові дії, руйнівна дія вибухів, рух військової техніки, будівництво фортифікаційних споруд, пожежі внаслідок обстрілів, хімічне забруднення ґрунтів важкими металами (свинцем, стронцієм, титаном, кадмієм, нікелем), висока концентрація яких робить ґрунт небезпечним для подальшого використання. Все це згубно впливає на природні екосистеми, знищуються або порушуються середовища існування диких тварин та рослин", – пояснили в міністерстві.

Крім того, в Міндовкіллі уточнили, що більша частина міграційних коридорів тварин зараз проходить над зоною бойових дій.

І це стає причиною неспокою птахів, їхнього виснаження через вимушену зміну маршрутів чи відсутності можливості відпочити та потрапляння під обстріли.

"Активні обстріли, зокрема у весняно-літній період унеможливили виконання природоохоронних заходів – розчистки міграційних проток. Тому риби з моря не зайшли на міграцію до лиманів і це руйнує місце існування птахів. Наслідки впливу воєнних дій навіть неможливо повністю оцінити через брак точної інформації, насамперед за неможливістю збирати дані, бо це є небезпечно для життя фахівців", – додали експерти.

Водночас розповіли й про стан НПП "Джарилгацький", що на Херсонщині.

"У лютому 2023 року окупанти зареєстрували парк за російським законодавством. Тепер ведуть діяльність, що суперечить законодавству України, – мисливство, відстріл тварин. На самому острові влаштували полігон, від чого неминучим є руйнування екосистем острова – шкода парку становить 5 млрд 344 млн гривень. Також масштабної шкоди завдали водним екосистемам та біорізноманіттю після підриву Каховської ГЕС", – резюмували у відомстві.

Наразі йде фіксування інформації про всі випадки екологічних злочинів в Україні для стягнення компенсації надалі.

Новини за темою: Природоохоронному фонду України через війну завдано збитків на 7,2 млрд гривень, – Міндовкілля

Ситуація з Чорним та Азовським морями

Через бойові дії на територіях, які охоплюють Чорне й Азовське моря, неможливо обстежити й підтримати "добрий" екологічний стан водойм. Про це UWN розповіли в пресслужбі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України (Міндовкілля).

У відомстві заявили, що розпорядженням Кабінету міністрів від 11 жовтня 2021 року схвалена Морська природоохоронна стратегія України, яка розрахована до 2034 року.

Читайте також:
Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові Волонтери, які поїхали у Вовчанськ, зникли. У поліції припускають, що їх розстріляли російські військові
Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування
Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу