USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україна, ймовірно, не зможе провести новий наступ до 2025 року, – WSJ

Журналісти проаналізували низку проблем, з якими зіткнулася наша держава
ЗСУ
Джерело: Володимир Зеленський

Західні дипломати та військові стратеги кажуть, що виснаженій Україні потрібен час, щоб відновитися, і що вона, можливо, не зможе здійснити ще один значний контрнаступ до 2025 року. Про це йдеться у матеріалі газети The Wall Street Journal.

Зазначається, що Україна не змогла досягти звільнення великих територій під час літнього наступу 2023 року, а економічна та військова підтримка з боку Сполучених Штатів та Європи раптово опинилися під сумнівом, пише американське видання. Журналісти також згадують і внутрішні політичні розбіжності, які почали зростати на тлі зниження морального духу нації.

Минулого тижня президент Володимир Зеленський розпорядився побудувати розгалужену мережу бойових укріплень, щоб утримувати лінію оборону. Це означає, що Україна переходить до позиційної війни. Водночас автори матеріалу звертають увагу на посилення позицій Кремля.

"Здатність України повернути собі більшу частину своєї території – зараз під питанням, тоді як переведення Путіним економіки на військові рейки зміцнило його позиції на війні, а останнім часом і в дипломатичній сфері", – йдеться у статті.

Тим часом західні лідери перейшли від обіцянок перемоги на умовах України до простого збереження її в боротьбі. У понеділок Білий дім заявив, що США не зможуть продовжувати надавати зброю та обладнання Україні, якщо Конгрес не ухвалить нових заходів щодо фінансування цього місяця.

Це – різка зміна настроїв у порівнянні з початком цього року, коли Київ, підбадьорений попередніми успіхами, заявляв про план звільнити всі окуповані території. Тоді союзники України сподівалися, що контрнаступ завдасть достатньої шкоди російським силам, щоб президент Володимир Путін побачив війну як марну і мовчазно погодився на переговори на умовах Києва, пише WSJ.

Новини за темою: В Україні нова фаза війни: Головне з інтерв’ю Зеленського AP

Утім, операція провалилася проти російських оборонних укріплень, які будували місяцями. Відтоді політична єдність Сполучених Штатів щодо України помітно впала на тлі внутрішніх суперечок, а війна між Ізраїлем і палестинцями в Секторі Гази перетягнула на себе увагу світу.

На полі бою деякі українські військові змушені заощаджувати боєприпаси, не знаючи, як довго їх вистачить. Військові, які воюють на Донбасі, кажуть, що нормування артилерійських снарядів ускладнює стримування російських підрозділів, які йдуть на них.

Водночас Росія наздогнала Україну у війні дронів – у сфері, де українські сили раніше мали перевагу, зазначає WSJ. Українські військові також стверджують, що росіяни мають кращі засоби радіоелектронної боротьби, що заважає використанню безпілотників та високоточної зброї із Заходу. Збільшуючи тиск на Україну, Росія не демонструє жодних ознак відмови від своєї первісної військової мети захопити всю країну.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що будь-яка пауза у бойових діях зараз просто дасть Росії шанс перегрупуватися та підготуватися до нових атак. Автори статті ведуть репортаж із Лимана на сході України, розповідаючи, як на цій ділянці фронту й українські, й російські війська готуються до тривалої оборони. Вони риють довгі і глибокі окопи та зводять інші фортифікаційні засоби.

Однак така позиційна війна не означає, що сторони не будуть проводити маневрені операції, крім того, залишається морський театр військових дій, відзначають автори статті. У будь-якому випадку тепер стало остаточно зрозуміло, що війна буде довгою, резюмує WSJ.

Новини за темою: Путін планував влаштувати в Україні голодомор: Він може отримати новий ордер на арешт

Про ситуацію на фронті

Протягом минулої доби, 8 грудня, українські військові ліквідували ще 900 російських терористів. З початку повномасштабного вторгнення Росія втратила близько 338 120 одиниць особового складу.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 09.12.23 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 338 120 (+900) осіб ліквідовано;
  • танків – 5632 (+6) од.;
  • бойових броньованих машин – 10519 (+11) од.;
  • артилерійських систем – 8058 (+1) од.;
  • РСЗВ – 919 (+0) од.;
  • засоби ППО – 605 (+0) од.;
  • літаків – 324 (+0) од.;
  • гелікоптерів – 324 (+0) од.;
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 6136 (+0) од.;
  • крилаті ракети – 1585 (+14) од.;
  • кораблі/катери – 22 (+0) од.;
  • підводні човни – 1 (+0) од.;
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 10598 (+7) од.;
  • спеціальна техніка – 1159 (+0) од.

Як пишуть аналітики Інституту вивчення війни, українські військові продовжують наступальні дії на Бахмутському й Мелітопольському напрямках, а також на лівому березі Херсонської області. Тим часом погані погодні умови заважають ЗСУ й російським терористам використовувати розвідувальні дрони. Зокрема ворог намагається розширити свою міць без проведення загальної мобілізації. Влада Удмуртії створює іррегулярні формування для посилення лінії фронту в Україні.

Нагадаємо, російські війська посилили тиск на українські підрозділи і можна очікувати подальшої активізації бойових дій. Про це заявив командувач Центру розвідки Міноборони Естонії полковник Антс Ківіселг.

Раніше ми повідомляли, що ЗСУ атакували російські позиції в смузі дерев на південь від Степового поблизу Авдіївки та відновили втрачені позиції. Також українські військові зайняли позицію на острові Білогрудний на східному (лівому) березі Херсонської області. 

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму